вторник, 7 октомври 2014 г.

Реформите в съдебната система и администрацията не са „извиване на ръце“, а програмата на РБ, от която няма да отстъпим

При създаването на РБ заявихме 4 реформи, от които няма да отстъпим и сред тях съдебната и административната реформи са водещи. Това не е „извиване на ръце“, а нашата програма. Не ние се оплакваме, а политическата сила, която спечели изборите. От ГЕРБ ние една дума не сме чули по тези реформи. Ако за втори път ГЕРБ печели изборите, но не успява да направи правителство, значи нещо дълбоко не е наред в политическата система. Това каза Меглена Кунева, лидер на ДБГ от Реформаторския блок и водач на листата на блока в 25-и МИР в София, на пресконференцията на реформаторите в изборната нощ.  
Сега инициативата е в президента, който свиква първото заседание на Народното събрание, добави Кунева, и след това мандатът се връчва на водещата политическа сила ГЕРБ. Те трябва да направят правителство, тяхна е отговорността за това. Пред страната има важни приоритети, каза още тя, като изброи актуализацията на бюджета и новият бюджет за 2015 г. Тя очерта като неотложна задача задълбочаването на евроинтеграцията с оглед предстоящото през 2018 година председателство на ЕС като изброи влизането в Банковия съюз, Европейския банков надзор, Енергийния съюз на Европа, влизането в Шенген и подготовка за чакалнята на еврозоната. 
У нас здравеопазването и образованието също са сектори с належащи реформи, за да усетят хората работеща държава, допълни тя и каза, че одобрява приоритета на последното правителства за изграждане на инфраструктура, но РБ ще настоява за честни и открити обществени поръчки, електронни търгове и противодействие на корупцията с всички законни средства.  
Не попълваме лексикон. Партиите от РБ ще свикаме националните се ръководства, ще обсъдим резултатите от изборите и след това Председателският съвет на РБ ще начертае предстоящите стъпки, отговори Меглена Кунева на въпрос за вентуални партньорства с други партии. По думите й друг вид споразумения, освен публични, РБ не признава. Радан Кънев определи успеха на Блока като сериозен и подчерта, че в правителство, подкрепящо или зависещо от ДПС, РБ няма да участва. 
Корман Исмаилов добави, че не намира логика ДПС да заявява участие в правителство, което щяло да стабилизира държавата при положение, че вече участва в дестабилизиращи процеси, визирайки ситуацията в КТБ от последните месеци. Ирина Репуц от ХДП беше категорична, че консолидирането на РБ е било печеливша политика, която е донесла доверието на избирателите и е удвоила резултата на редица места.  
Председателят на предизборния щаб Божидар Лукарски подчерта, че РБ има подкрепата на младите хора, че освен удвояване на резултатите си от евровота РБ бележи устойчив тренд нагоре, както и че в районите на София взема по 3-4 мандата. В редица градове събрахме доверие над 9 -10 %, в т.ч. и гласовете от българите в чужбина, добави още Лукарски като каза, че блокът целенасочено ще работи по увеличаване на подкрепата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар