четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Евродепутатът Момчил Неков поиска гаранции от кандидата за еврокомисар Тибор Наврачич

    /КРОСС/ Евродепутатът от БСП Момчил Неков поиска гаранции от кандидата за еврокомисар Тибор Наврачич, че няма да блокира програми и финансиране за неправителствени организации, след като встъпи в длъжност като комисар за образованието, културата, младежта и гражданството.
      "Вие бяхте част от правителство, известно с недобронамереното си отношение към някои неправителствени организации, работещи в Унгария. Бих искал да знам дали като комисар ще подкрепите подобни политики, които биха могли да блокират европейски законодателни инициативи и средства, отпускани на неправителствени организации за проекти, насочени към насърчаване и укрепване на гражданските общества в страните от европейското семейство?", попита Неков по време на препитването на кандидата в Европейския парламент.
        Наврачич е външен министър и бивш министър на правосъдието в два кабинета на Виктор Орбан, който беше обект на остри критики от страна на европейските институции за недемократичните практики, ограничаващи основните права, в това число и чрез промени в конституцията на Унгария.
Наврачич заяви, че е "напълно отворен към работата с неправителствени организации" и че те са неотменна част от политическия процес.
        Той каза, че като правосъден министър е работил по няколко проекта с неправителствения сектор, включително по борбата с корупцията и за децата, жертви на престъпления.
      Изслушването на Наврачич се проведе снощи в Брюксел пред парламентарните комисии по образование и култура, промишленост и изследвания и по петициите. Момчил Неков е член на първата.          http://www.cross.bgСнимка: Булфото, всички права запазени  

Няма коментари:

Публикуване на коментар