понеделник, 6 октомври 2014 г.

Бърза реакция: 20 извода от парламентарния вот


/Поглед.инфо/ 1. Това, че парламентът е толкова пъстър със сигурност доказва едно - не е имало Протест (с голяма буква), а хиляда отделни протестчета, всяко в своята посока. Българите обичат да са бунтари. Доказаха го. Доказаха и друго - "Протестна мрежа" се опита да бъде приватизатор на протеста. Нещо като РМД за изкупуване и кеширане на протестната енергия. Е, резултатът е нещо като метафорична показалка през пръстите на всички приватизатори.
2. Катастрофален резултат за БСП. Няма нужда от грим или широко затворени очи. БСП е партия, която е изгубила инстинкта да се променя и днес страда жестоко от това. Левите избиратели за толкова години немотия се научиха да не вярват на красиви приказки. Действия трябват, брат, действия...
3. ГЕРБ за първи път изживява целия ужас на това да си победител в толкова разделена и разпарчетосана държава. Май заради това Бойко Борисов не беше доволен. Ужасно е да видиш Константинопол в далечината, но да знаеш, че логистиката не ти стига да влезеш в него без проблеми.
4. Дясното високомерие и протестното лицемерие на служебното правителство вкараха Волен Сидеров в парламента. Със своите действия в полза на монополите и абсюлютно арогантното повишаване на цената на тока, без допълнителните обяснения, без опит за социална помощ, правителството на Близнашки все едно би на "Атака" много мощен стероид. Рядко се е случвало само за месец една партия от 1 процент да гони 5.
5. Резултатът за "Атака" е симптоматичен и за друго. В България кипят остри леви настроения. Десницата се опитва да разположи въпроса за КТБ като централен за следващото управление, но има гладни и гневни хора, които настояват за нова политика по доходите. Това е дискурсивно разминаване в разчитането на изборите и рецепта за нов социален взрив.
6. Не е ли готино? Реформаторския блок изкара добър резултат при крайна мобилизация на сектата, но именно тяхното пропагандирано лицемерие и нарцисизъм сега ги прави да изглеждат като рядък биологичен вид, подложен на мутация. В смисъл, че те са направили така, че в следващия парламент могат да си говорят единствено с ГЕРБ, ама резултатите им не стигат за стабилна коалиция. Тъжно, брат.
7. АБВ, Патриотичния фронт, ББЦ - това са все още неразгадаеми партии, трудно поддаващи се на някакъв нормален анализ, но пък са симптом за това, че тези избори минаха под мотото - големите партии хълцат, малките партии пият шампанско.
8. На фона на целия трус, който мина през партиите (в брой депутати, не като гласове, ГЕРБ също имат рекордно нисък резултат), ДПС изглеждат отвратително стабилни и мощни. Нямам представа дали силата на ДПС се дължи на партийната дисциплина или на това, че във върховите си моменти партията прилича на паравоенно формирование, но е факт, че техният възход дотук не бе спрян по никакъв начин, а дори има потенциал за развитие. Според мен, следващият етап от целта на ДПС е партията да има депутат от всеки регион в страната.
9. Именно ДПС е големият провал на протеста. Протестърите пищяха "Кой", но му отговориха много лесно - "червените боклуци". Е, видя се, че червените боклуци могат да губят избори като кифладжии. Това изтри ли завинаги модела "Кой?". Това помогна ли на Антоанета Цонева да спи без успокоителни хапчета поне една вечер? И въпросът, и отговорът бяха грешни от самото начало, но това протестърите ще го научат по най-трудния начин. През много болка.
10. Завръщането на ГЕРБ на върха на политическия живот отбеляза и друга префинена подлост на изминалата година - че те, умните и красивите, били срещу ГЕРБ. На практика Бойко Борисов трябваше да им благодари на тях, че отново е увенчан с лаврите на успеха.
11. Между другото - не съм очаквал Д-21 на Татяна Дончева да вземе около 1,5 на сто. Това е една от незабелязаните сензации на вота, а си струва да се отбележи.
12. Очевидно е, че левицата се разпарчетоса и основно вина за това има БСП, защото за n-ти пореден път тя не осъзнава какво се опитват да й посочат нейните избиратели. Те искат от БСП ясни позиции, а не смутолевено хъмкане. Категорична борба за идеи, а не парламентарен кадрил на компромиса. БСП излъчва усещането за умора и липса на енергия за истински идейни битки.
13. Според един политолог, всички избори решавали по един проблем и пукали по едно балонче. Тези избори спукаха балончето за богоизбраност на традиционната десница - видя се, че народът масово си търси нови партии, което би трябвало да е за урок най-вече на тези, които твърдят, че били алтернатива на статуквото.
14. Така и не ми стана ясно защо много от партиите припознават негласувалите като свой електорат. Негласуващият човек в повечето пъти със сигурност не е непукист, просто е отвратен. Когато отвратените тръгнат да гласуват, те могат да бъдат базуката, която да отнесе главата на всяка политическа система. Добре е проповедниците от името на негласувалите да го знаят.
15. Разпиленият вот показва, че хората отчаяно търсят и искат от ситуацията на безалтернативност. Истината е, че стреляйки напосоки с бюлетини, българите търсят врата в стената на онова, което са им представили, че няма алтернатива. Пъстрият парламент е един артистичен начин за протестен отказ народът да бъде заливан с допотопни либерални клишета, представени като единствената истина.
16. За първи път БСП е в ситуация, в която ще има парламентарна конкуренция за левите позиции, или както се изрази Андрей Райчев - "БСП губи монопола върху лявото". Аз лично не приемам това за проблем. То ще стане проблем, ако АБВ започне най-накрая да гради лява идентичност, различна от тази, че тя е партия анти-БСП.
17. Ужасяващо е как десните са затворени в техния свят от клишета. Българите гласуват протестно и разпиляно, тия продължават да плямпат за "реформи, реформи, реформи". Абе, братчета, докато продължавате да възприемате за реформа само това, което трябва да се стовари безмилостно върху гърба на отделния избирател, сте обречени никога да не минете 10 процента.
18. Искам сега десните политолози (ох, бях написал "политолизи") да отговарят на един въпрос - след като пренавихте пружината, че това са най-важните избори за десетилетия наред, сега ще излезете ли да се гръмнете на жълтите павета при този състав на парламента? "Да вкараш шест, седем или осем партии в парламента е политически експеримент с неясни последици", написа Даниел Смилов. Хахаха, точно заради това се изкефих на резултата от вота, защото ще знам, че десния шаман ще преглъща на сухо поне един месец.
19. Рекордно ниската избирателна активност е най-доброто обвинение към всяка политическа патетика. Чухте ли?
20. България е страна с интересно бъдеще. Гласувайки разноцветно, българите показаха, че искат нещо извън схемите, нещо извън клишетата, нещо извън всичко, което плоското въображение на анализатори и политически елит може да им предложи. Заради това десните размятаха от екрана листчета с опорни точки, а левите гледаха виновно. Просто този път хората гласуваха различно. Значи чакат нещо, което досега го е нямало. Нещо истинско. Ако не го получат ще става само по-интересно.



Няма коментари:

Публикуване на коментар