четвъртък, 2 октомври 2014 г.

В Силистра с концерт бе почетен най-тържественият ден за народа на Добруджа

2/10/2014

 
          По подобаващ начин най-патриотичният за добруджанци ден – 1 октомври, бе отбелязан във всички общини на област Силистра – в училища и читалища, в администрации и клубове на инвалида и пенсионера. С тържествен концерт „Моя Силистра – древна и красива, Добруджо моя – необятна и обичана“ в залата на театъра в областния център бе честваян знаменателният ден за българите от Южна Добруджа.  
          Преди 74 години тази изконна наша територия се връща към майката родина България в резултат на Крайовската мирна спогодба между Румъния и България. Възторгът на населението е неописуем при посрещането на българските войски. Същия ден в града са открити телеграфо-пощенска и телефонна станции.
          В чест на празника приветствие от името на община Силистра поднесе д-р Лидия Попова, директор на дирекция в Общинска администрация, която подчерта значението на този неповторим за силистренци и добруджанци ден в историята на Силистренския и Добричкия региони.
         Пред аудиторията бе прочетен специалният поздравителен адрес на областния управител на област Силистра г-н Стоян Бонев, чрез който бе отправено  послание от името на държавната власт до участниците в концерта – изпълнители и гости. Включително в чест на празника на музикантите, поетите и представителите на Третата възраст, защото 1 октомври е и Ден на възрастните хора.
         В концерта участваха колективи от различни жанрове, сред които хор „Седянка“, Градски духов оркестър, ансамбли и певчески колективи. Преди изпълненията, заредили с патриотизъм зрителите от няколко поколения, водещата Ясенна Пецова припомни факти, свързани със събитията през есента на 1940 г. На 1 октомври управляващият Общограждански комитет предава книжата на общината. Остава да действа само комисията за грижата по правата на населението от Силистренско. В Силистра пристига директорът на мореплаването в България, за да уреди правилата за корабоплаване по дунавските пристанище от Русе до Силистра. На 2 октомври са пуснати първите автомобилни рейсови коли в посока към Добрич и Тутракан.
        На 2 октомври 1940 г. в града тържествено е посрещнат русенският владика Михаил, в чието лице силистренци отново виждат български митрополит за пръв път след 22 години. Той произнася прочувствена реч, изтъквайки, че заедно с освобождаването на града при жителите му идват „божието слово, българското четмо и писмо“. В катедралния храм „Св. св. Петър и Павел“ е отслужена на български език първата след 1919 г. литургия.
        Първи октомври е и българският ден на поезията, избран от Фондация „Буквите". През 1975 г. ЮНЕСКО  го определя и за Ден на музиката, в който църквата почита двама изключителни църковни песнописци – св. Йоан Кукузел и св. Роман Сладкопевец. Международният ден на възрастните хора е учреден с решение на Общото събрание на ООН през 1990 година, чрез който се повишава вниманието към проблемите на възрастните хора и се отдава почит към техния принос за обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар