четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Назаем от сайта на СБЖ: Лесно ли е да си журналист в Русия?


           В края на 80-те години в България бе популярен един съветски документален филм - "Лесно ли е да си млад?", който се разпространяваше почти апокрифно заради своето спорно според властта съдържание. "Лесно ли е да си журналист в Русия?" е интересен въпрос, отговорът на който би дал възможност за сравнение с България. Темата бе част от гостуването на руска делегация от тамошни две структури, обслужващи пишещите братя. „Младите хора у нас четат само в интернет, а вестник в ръка не хващат.“ С тази констатация пристигнаха във Варна преди броени дни двамата представители на Съюза на журналистите в Москва Игор Степанов и Нина Лесина. Той е директор на Дома на журналиста на Русия, а тя е ръководител на медийни клубове. Игор определя себе си шеговито като много несериозен човек. Как е попаднал на тази работа, до този момент не знае. Никога не е бил журналист, обаче работи с гилдията. Преди това е оглавявал режисьорите в областта на киното. "Професията е сложна и опасна у нас", отбелязва Лесина. Има млади хора в съюза, а има ветерани. Според нея е важно да се провеждат много семинари, фестивали за приемственост на поколенията. Колко са медиите в Русия, не се знае точно – стотици, с милионен тираж, обобщават гостите. По време на посещението си те разгледаха варненското златно съкровище в Археологическия музей. И двамата обаче се съгласиха със своите домакини от Съюза на българските журналисти, че двата ни народа могат да постигнат много заедно, особено заради духовните си връзки.

Интервю с Игор Степанов, директор на Дома на журналиста в Москва: 
Гилдията трябва да се ограмотява

Лесно ли е да си журналист в Русия?

Преживяваме преходен период. Нормалният човек никога няма да отиде да работи в Дома на журналиста. Пари няма, нищо няма, само се говорят красиви думи, а никой не плаща. Журналисти ми казваха, че никога няма да се съглася да отида при тях, защото всичко е в безпорядък, а аз казах: добре, дайте да пробваме да приведем нещата в ред. Сега ми се налага да ги посрещам и да им организирам веселби.

Най-забавният момент там? 
Че никой не плаща, а за поддръжка на сградата трябват пари.

Четат ли се много вестници в Русия?
Четат само възрастните хора, и то само безплатните издания. Същото е, както и у вас. Много хора от старото поколение са останали без работа, а е добре младите да вземат пример от тях, да създадат своя организация.

Какви са темите?
Занимават ни основно с реклама, политика, избори. Останалото никого не интересува. Преди издаваха повести в печата, а сега руската култура изобщо отсъства. Пише се повече за рок групи, за курсове на валутата. Това се прави умишлено. Изчезнаха детските възпитателни програми. Зачеркнаха много неща, защото не се продават. Трябва да се пише за престъпления, за мафия, произшествия, изнасилвания, деца, жълта пресаПоловината хвалят политиците, половината ги ругаят, но те не реагират и това е нормално. Самите журналисти станаха неграмотни, не познават литературата, не умеят да пишат, да говорят. Тази професия стана информационна. Всеки човек, който види инцидент, пише за убийство, изнасилване, няма оценка, анализ, защото това не се учи. Трябва да се намери нова форма на работа, която да обединява, да ограмотява гилдията. Трябва да има фестивали, форуми.

 http://sbj-bg.eu

Няма коментари:

Публикуване на коментар