понеделник, 25 февруари 2013 г.

"24 часа": Само "Доростол" (Силистра) е финиширал пред "Лудогорец"


          “Когато аз играех, “Лудогорец” го нямаше на картата”, заяви бившият голмайстор на “А” група Мартин Камбуров. И е абсолютно прав. Тимът от Разград, който иначе има сериозна история, мина като метеор през българския футбол. Но все пак има един отбор, който за последните три сезона е завършвал преди “Лудогорец”, но него вече го няма на картата. Става въпрос за “Доростол 2010” от Силистра, който печели Североизточната “В” група през лятото на 2010 година. И то след победа в последния кръг с 2:0 над разградчани и попадения на Емануил Методиев и Тихомир Ченешков. 

            “Този мач не искам да си го спомням. Малко имаше и извънфутболни методи. Бях на него с Ивайло Петев”, обяснява президентът на “Лудогорец” Александър Александров. Той се е върнал в България, след като работи дълги години в Англия. И работи за Кирил Домусчиев, който обаче и понятие си няма от хобито на своя служител да помага на един футболен отбор.

             Сезонът в трета дивизия остава и с най-голямата загуба на тима в последните години. 
Тя е с 0:5 при гостуването на  “Черноломец” в Попово Останалите са от “Бенковски” в Бяла с 1:3, от двата варненски квартални тима “Суворово” с 0:1 и “Аксаково” с 1:2, от “Шабла” също с 1:2 и накрая от “Доростол”. Така тимът от Разград започва да се стяга за още един сезон във “В” група.

Лятото на 2010 година обаче бе едно от най-бурните в историята на родния футбол. БФС направи истински хаос, като назначи един куп плейофи за елита, след като няколко отбора изгубиха лиценза си. Намалява се и съставът на втора дивизия, след като няма достатъчно тимове за 16.

За късмет на отборите от Източна България от състава на дивизията се отказва “Миньор” (Раднево). Първоначално се смята да се направи плейоф между вторите отбори във “В” група, а именно “Разград 2000” и “Марица” (Пловдив). Пловдивчани обаче също са във финансова криза и се отказват.

“Беше някъде около 23 юли. Обадиха ни се от БФС и ни казаха, че за 3 дни трябва да дадем отговор дали искаме да играем в “Б” група”, обяснява Алекасандров. “За това нямахме никаква подготовка. Дори селекцията я правехме на ниво за трета дивизия”, допълва той. Тогава се обръща за помощ към Кирил Домусчиев и той се съгласява да увеличи бюджета, след като вече индиректно се интересува от отбора. По това време е в управителния съвет на ЦСКА. 

          “Разград 2000” връща изконното си име “Лудогорец 1945” и започва сезона. Ударно и със селекция на всеки полусезон. Тогава има цели три. Най-трудният съперник се оказва “Черноморец” (Поморие), като разградчани падат два пъти от този съперник с 0:1 и 2:3. Две са и от “Светкавица” (Търговище) с по 0:1, като едната е в Разград. Петата е анулирана, след като “Черноморец” (Балчик) се отказва след изиграването на 14-ия кръг заедно с “Дунав” (Русе). Така според БФС резултатите им не се смятат. Тимът от Балчик е единственият, който е спечелил с 2 гола разлика срещу бъдещия член на елита, като го надиграва с 2:0. “Доростол” заема седмото място в крайното класиране, а тимът от Разград влиза в елита. Новакът в “А” група губи за първи път чак в 10-ия кръг, когато пада с 1:2 при гостуването си на шампиона “Литекс” в Ловеч. Следващата е на 20 март, когато се играе отложеният първи пролетен кръг и “Локо” (Пд) печели с 1:0 на “Лаута”. 

           Това обаче е началото на черна серия, единствена през последните години. Следва 3:2 в полза на “Славия” и 2:0 за “Черно море” в Разград. Но с това и приключва, за да се стигне до титлата в последния кръг. Десетият кръг се оказва фатален и през това първенство. Тогава идва единствената загуба при гостуването на “Черноморец” в Бургас. А на полусезона разградчани отново са лидери с точка пред “Левски”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар