вторник, 19 февруари 2013 г.

Меглена Кунева: Борисов не може да управлява



„Настояваме г-н Борисов незабавно да подаде оставка като министър-председател. Настояваме президентът Росен Плевнелиев да започне политически консултации за излизане от острата политическа криза и да назначи служебно правителство, което да организира и проведе честни и свободни избори. Заявяваме, че в този тежък за страната момент „Движение България на гражданите“ е готово да поеме политическата отговорност за управлението на страната. Ние сме убедени, че щетите от популизма и некомпетентността на ГЕРБ не могат да бъдат поправени от БСП. Готови сме да съставим компетентно и социално отговорно дясно правителство, което да изведе страната от тежката ситуация, в която я постави управлението на премиера Борисов”. Това се казва в оповестена днес декларация на Националния съвет на движението по повод ескалиращото социaлно недовoлство и провала на управлението на ГЕРБ.
От движението изразиха опасение, че в паниката си и в желанието си на всяка цена да запазят властта, управляващите ще се опитат да фалшифицират изборите. Лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева подчерта, че правителството не може да излезе от настоящата криза, а легитимността  на парламента е дълбоко подкопана, затова и най-логичният ход е служебно  правителство. По думите й, президентът Плевнелиев е заявил вчера, че е на страната на гражданите, а гражданите ясно са заявили, че искат оставката на правителството.
„Изчислихме, че има 9 сменени ключови министри, за това отговорност носи Бойко Борисов. Ние нито разбрахме защо са си отишли, нито с каква задача са дошли. Борисов не може да управлява, не може да състави екип, не може да направи така, че хората да се чувстват спокойни и да имат хоризонт на дните си или поне на бюджета си за месец”, посочи Кунева.
„Козметичните промени в правителство няма да решат проблема, с прехвърлянето на отговорността не е възможност да се освободи това напрежение”, коментира Сергей Петков, член на Националния съвет на движението. Той посочи, че хората по улиците не говорят само за цените на тока, а за това, че нямат пари и перспектива. „Спука се балонът на социалната справедливост”, посочи той. По думите му, единственият изход е да се даде възможност на хората да участват в контрола върху властта, което той определи като максимално гражданско общество и минимална държава.
„Хората са уморени, те не вярват, омръзна им от празни приказки. Хората виждат, че докато има опозиционно говорене от парламентарната трибуна, в същото време има и коалицията „Марковска”; че докато се говори за национализация на ЕРП-та, задкулисно се договоря приватизация на 
„Булгартабак”, коментира Калин Томов, организационен секретар на 
„Движение България на гражданите”. Той очерта четири необходими стъпки за подобряване състоянието на  бизнеса: на първо място да бъде освободен от ненужни регулации и  проверки. На второ място е необходимостта от предвидимост. Не може Кодексът за социално осигуряване да се промени 14 пъти за две години, посочи като пример Томов. Третото е да се въведе свободна конкуренция и да се спре с лобистките поправки, които ГЕРБ правят. И не на последно място е важно да се подобри усвояването на еврофондовете и достъпът на малкия и среден бизнес до тях.
„Мажоритарните избори са хубаво нещо, но как кандидатите ще гарантират, че няма да има кражба на гласовете им – че ГЕРБ няма да плащат по 500 лева на членовете на секционните комисии да излизат от стаите, както правиха на последните избори”, коментира Кунева на въпрос дали да има мажоритарни избори. Тя допълни, че отговорът на „Движение България на гражданите” на тези искания е изцяло нова конституция, която да върне справедливостта в обществото и да гарантира гражданското участие в управлението. От движението бяха категорични, че българите не желаят връщане към левите популистки експерименти. Надяваме се да можем да покажем какво е социалното дясно – не по левия или искрено левашки начин, а по сериозен, задълбочен и пазарен начин, каза още Меглена Кунева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар