вторник, 19 февруари 2013 г.

Бойко Борисов: Продължават проверките на отговорните институции по отношение на цялостната дейност на електроразпределителните дружества в страната

Премиерът Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев  отговориха публично днес на депозираното в Министерския съвет през вчерашния ден отворено писмо на Инициативния комитет, организирал гражданските протести в цялата страна.  „По отношение на повдигнатите теми, които са свързани с енергетика, нашите разчети показват, че има възможност за намаление на цената на тока с 8 на сто от началото на следващия месец, при решение от страна на независимия регулатор-ДКЕВР“, заяви министър-председателят .  В отговор на поставения от протестиращите въпрос за намаляване на квотите на производството на скъпа енергия,  премиерът уточни, че в следващия период на сключване на договори, след юни месец тази година, има възможност 100% от евтиния ток, произведен от АЕЦ Козлодуй, да се ползва за задоволяване на нуждите на вътрешния пазар, а до изтичането на договорите с 85-90 на сто от централата.
Г-н Борисов заяви категорично, че в съответствие и с европейските норми и директиви, правителството няма да предприеме  стъпки за национализация на електроразпределителните дружества.  „Ще продължат и в следващите дни  проверките от страна на прокуратурата, институциите, както и с преглед на договорите с дружествата“, поясни премиерът . Той  подчерта, че разтрогването на някои от  тях би довело до плащането на високи неустойки. „Тези, които са ги подписали, да бъдат така добри,  да излязат и да кажат защо са ги подписали така  и да поемат своята отговорност“, призова още г-н Борисов и допълни, че са предприети необходимите действия подписаните договори и заложените в тях неустойки да бъдат разсекретени до края на деня. „Когато дойдохме на власт, направихме проверка и глобихме електроразпределителните дружества с по 1 милион лева, дадохме им срок и време, за да поправят грешките си“, заяви министър-председателят като подчерта, че последващата проверка,  приключила преди масовите протести- на 8 февруари, е показала отново нарушения. Министър-председателят уточни, че това са мотиви и предпоставки да бъдат наложени отново глоби, а ДКЕВР да санкционира с отнемане на лиценз ЧЕЗ.
Премиерът Борисов категорично заяви, че 50 %  от квотата на ПП ГЕРБ в състава на ДКЕВР, ще бъде от гражданските организации, каквото е и едно от исканията на протестиращите. „ Ако другите партии са толкова демократични, колкото декларират, и те да предложат същата квота“, допълни г-н Борисов. 
В присъствието на министри от кабинета и представители на протестиращите министър-председателят  уточни, че вече са внесени в парламента предложенията за промяна в законодателството, с които да се премахне възможността електроразпределителните дружества да заобикалят закона за обществените поръчки.  В същото време г-н Борисов допълни, че предстоят проверки за дейността по отчитане на изразходваната от потребителите електроенергия  и напомни, че Комисията за защита на потребителите приема и разглежда колективни искове срещу получените по-високи сметки. 
Представителите на протестиращите изразиха своята признателност за бързата реакция на премиера и министрите от кабинета, които ги запознаха с мерките и действията, предприети в отговор на техните искания.
Пред журналисти днес министър-председателят коментира  и оставката на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, както и предложенията за структурни промени в кабинета. Премиерът подчерта ролята и усилията на г-н Дянков за запазването на финансова стабилност в страната, но отбеляза липсата на действия за осигуряване на икономически растеж. „В електронното правителство се направи много малко, а той  беше отговорен пред мен това да се случи“, допълни още г-н Борисов, който посочи като минус на финансовия министър и създалите се затруднения с плащанията към зърнопроизводителите. „От господин Дончев се очаква да продължи да пази финансовата дисциплина, а заедно с икономическия министър да намерят по-гъвкави форми, да улеснят бизнеса, да улеснят хората и да се задвижи икономиката по-бързо, да се продължи усвояването на фондовете по конкурентоспособност“, допълни премиерът. 
„Моята политическа отговорност и дълг към държавата в продължение на четири години съм изпълнил. През нашето управление постигнахме финансова стабилност, изградихме големи инфраструктурни обекти и продължаваме да го правим, България няма нито една спряна европрограма, а средствата за следващия период са увеличени“, отбеляза г-н Борисов. Той напомни, че тези държави, които са просперирали и в момента искаме да приличаме на тях, са изградили стабилни политически системи, с политически партии, с носене на политическа отговорност.„ Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях до края. И в опозиция пак ще се боря с тях“, заяви категорично г-н Борисов, като уточни, че предсрочни избори в момента биха имали катастрофални последици за страната. „Нямам никакво притеснение от политическите партии. Никакво! Притеснен съм от ниските доходи и от цените и от това, че много малко инструменти имаме, за да ги поправим. Радвам се, че успяхме да договорим повече пари в Брюксел, защото само това е гарантирано през следващия програмен период, ако не ни спрат фондове. Ако така върви държавата, няма да се разминем. Това е единственият гарантиран и то с милиарди евро допълнителен доход в държавата“, заяви премиерът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар