вторник, 19 февруари 2013 г.

Искат отнемане на привилегиите на монополите


"Ревизия, санкции и отнемане на всички привилегии на монополите, които са в ущърб на потребителите, включително разсекретяване на всички договори в енергетиката". Това е пътят за реално решаване на проблемите на гражданите, заяви за БГНЕС един от идеолозите на гражданското непартийно Движение "Модерна България" Борислав Цеков. Според него това управление също се е превърнало в слуга на монополите.
Цеков подчерта, че не трябва да се говори само за ЕРП-тата, а и за топлофикациите и ВиК дружествата. "Когато бях в омбудсманската институция още през 2006-2007 г. поставихме много остро въпроса за бруталните нарушения на потребителските права и откровеното мародерство на монополите в топлофикацията,електроснабдяването и ВиК сектора. Атакувахме пред Конституционния съд такса мощност и правото на тези монополи да си изваждат изпълнителен лист срещу длъжници без съдебен процес. Поискахме конкретни промени в законите и практиките, които обобщихме в един цялостен доклад "Гражданите – защитени потребители, а не крепостници на монополите", с който омбудсманът тогава сезира правителството, парламента и Европейската комисия. Всички те останаха глухи. При това управление обаче нищо не се промени и това вече изкара хората на улиците", подчерта Борислав Цеков.
Раздутите цени според него са само част от проблема. Вече повече от 10 години се трупа огромно социално недоволство срещу недопустимите практики и истинското мародерство, което си позволяват спрямо потребителите монополистите в елекктроснадяването, топлофикацията и ВиК. "Какво значи, например, да плащаш 40 лв., за да дойде някой от ЕРП-то да включи отново тока, ако си забавил плащането на сметката. Кое точно струва 40 лв. – бензина ли, или пък изключително сложната и изискваща специални знания и умения операция по отключване на елтаблото и завъртане на бушона? Да не говорим, че топлофикация продължава да начислява огромни суми за топлоенергия, която хората реално не потребяват. Стоят с изключени радиатори, а от топлофикация им начисляват суми за т.нар.сградна инсталация. Това е все едно да се поиска от минувачите край кръчмите да плащат, защото им мирище на кебапчета", заяви Цеков.
Според него не трябва да се допуска партизиране на протестите и трябва да се стигне докрай, като бъде принуден парламентът да приеме незабавно законови промени. Тези промени трябва да премахнат всички форми на феодално крепостничество като топлинните счетоводители и плащането на непотребени услуги в топлофикацията, радикално намаляване на необосновано високите такси, които ЕРП-та събират за своите услуги, премахване на добавките към цената на тока, като тази за "зелена енергия", да се въведе гражданско участие в държавния контрол на монополите. Движение "Модерна България" призовава цялото законодателство да се приведе в съответствие с чл. 19, ал. 2 от Конституцията. "Мнозина цитират тази норма, но спират само до гаранциите за еднакви правни условия за стопанска дейност. Никой обаче не помни, че тази конституционна норма завършва с изричен текст, че законите трябва да защитават потребителя. Това конституционно положение не е голо пожелание, а очертава каква трябва да бъде философията на законодателството", обясни Борислав Цеков. Според него, ако гражданите имаха право на жалба пред Конституционния съд и можеха да упражняват граждански контрол върху политиците чрез отзоваване, нямаще да се стига до такова господство на монополите, които прокарват своите интереси в законите и управлението.
БГНЕС припомня, че миналата седмица гражданското непартийно Движение "Модерна Бългаиря" заедно с широко представителен и надпартиен Инициативен комитет започна национална подписка за референдум за въвеждане на механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове и за право на индвидуална жалба пред КС срещу закони, които нарушават гражданските права. /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар