неделя, 24 февруари 2013 г.

Назаем от ФейсбуК: Общинска съветничка обяснява задочно отрицателния си вот за бюджета на община Силистра



             На последното заседание на Общински съвет - Силистра проектът за бюджет на  община Силистра не получи подкрепа и така засега общинарите ще карат с 1/12 от 90% от миналогодишния бюджет. След заседанието нито една политическа сила, представена в Общинския съвет, не заяви пред обществото своята позиция - нито "За", нито "Против". Управляващите пропуснаха да аргументират подкрепата си, опозицията не пожела да заяви  мнението си извън гласуването. Никой не се възползва от правото си на обяснение на отрицателния си вот. Чрез социалната мрежа Фейсбук научаваме задочно  аргументите на една от общинските съветнички. 
            
 Надежда Бобчева: Да, ама не: има нещо гнило в бюджета

Признавам, през последните дни един чисто политически акт отприщи порой от емоции, коментари и мнения в Силистра. Да, аз съм един от тези общински съветници, който гласува против предложения от Община Силистра бюджет. Ще повторя, че не се притеснявам да го кажа публично и не се срамувам да гледам съгражданите си в очите. В правилника за работата на Общинския съвет съществува правото за обяснение на отрицателен вот. Доколкото не го направих на сесия, в следващите редове ще се опитам да споделя собствените си аргументите, в подкрепа на това свое решение. В случая говоря от свое име и не ангажирам никого със собственото си мнение.
За начало сухата статистика - предложеният от Община Силистра бюджет за 2013 г. е за точно 31 172 482 лева., само с около 800 000 лв. повече от този за 2012 г. Както се казва – разликата не е съществена, но това е само на пръв прочит.
Ако се вгледаме по-дълбоко в числата (в числата, а не в цифритеq както твърдsт част от колегите общински съветници) ще забележим, че общинска администрация планира през 2013 г. да събере с около 3 млн. лв. повече от мести данъци и такси (уточнявам – без да има промяна в размера) – с около 1.5 млн. повече от такса смет; с 1 млн. лв. повече от данък върху превозните средства и с 0.5 млн. лв. повече от данък сгради. На резонния въпрос как ще се случи това, отговорът беше нещо от типа: "Ще обединим базите данни на Общината с КАТ и службата по кадастъра, пък ще пращаме писма, ама ни трябват няколко месеца..." и „Това изпълнение ще се дължи на несъбраните назад в годините вземания”. Доста неубедително и можем да предположим, че това са „кухи” приходи.
И сега забележете – от 31 млн. лева в бюджета за 2013 г. – близо 14 млн. лева са за трудови разходи (заплати на служители), други 14 млн. лева са за издръжка (електричество, вода и др.) и остават едни 3 млн. лева „за развитие”, но както написах по-горе, тези пари всъщност ги няма. И сега накратко – през 2013 г. ще издържаме администрацията и…толкоз. Без съмнение, проектобюджетcj не предлага разрешаване на на никакви проблеми. И да, това не е „бюджет  на оцеляването”, както го нарече администрацията, а „бюджет на стоенете на едно място”.
В допълнение, кметът предложи и увеличение на местните такси, което варираше от 50% до 300% (за всички удостоверения за граждани, такса за детски градини, услуги по строителство и каквото се сетите още). Казано просто – ще натоварим гражданите и местния бизнес с допълнителни разходи. Не, не бих подкрепила подобно предложение. Общият ефект е спорен, но се твърдеше, че може да достигне 110 хил.лева, като очакваният приход от предложеното увеличение на най-масовите и ползвани от всички граждани административни услуги (като удостоверение за наследници, акт за раждане и др. подобни) е 40 хил. лева. В същото време ни се предлага увеличение за представителните разходи на кмета и на председателя на общинския съвет (и двамата от ГЕРБ) с 35 хил. лв. Е, защо? Излиза, че хората ще плащат за представителни... Хм.....
Капакът на дебата обаче беше изказването на заместник-кмета по финанси, който направи анализ, достоен за представител на опозицията. Убеди ме напълно защо НЕ трябва да подкрепя бюджета. Описанието му за работата на общинска администрация беше потресаващо, цитирам по памет: "В Община Силистра лявата ръка не знае какво прави дясната", "Служителите в Общината са толкова много, че работят неефективно и си пречат" и т.н. И това след повече от година управление на ГЕРБ? След неколкократно „оптимизиране” на броя на служителите през миналата година. Леле, а бюджетът е направен само и единствено да издържа тази администрация…
И така, след всичко написано вие бихте ли подкрепи този проект за бюджет? Аз – не. Затова и не го направих. Признавам, не разбирам драмата на общинска администрация. Фактът, че бюджетът не е приет не е нещо страшно - този филм вече сме го гледали, даже няколко пъти. Какво се случва и как е описано в чл. 15 от Закона за общинските бюджети. Знае ли човек, може пък не приемането на бюджета да има дисциплиниращ ефект и общината да харчи по-малко?
Време е да започнем политически консултации между всички политически сили и да водим същински дебат по важните въпроси за развитието на Община Силистра. Досега сме го правили само веднъж - миналото лято (юли 2012 г.). Кметът ни покани на среща, защото на ГЕРБ не им стигаха гласовете за актуализация на бюджета. Поводът е много показателен. Все пак, надявам нещо да се промени и подобни срещи да станат практика, а не изключение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар