четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Изборите - веднага след великденско-гергьовденските празници


          На 12 май ще се проведат предсрочните избори. Това съобщи президентът Росен Плевнелиев, който отправи обръщение към народа от парламентарната трибуна на Народното събрание. Това ще стане, ако утре и ДПС върне последния проучвателен мандат, както се очаква да се случи. В понеделник ГЕРБ върна мандата, а вчера това направи и БСП. По думите на Плевнелиев, въпреки че вървим към предсрочни избори, институциите трябва да продължат отговорно да работят, защото ако влезем в трайна нестабилност, това ще влоши още повече живота в страната. Държавният глава увери, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април, а бюджетът ще бъде изпълнен, както е заложен. В 30-минутното си обръщения към хората президентът начерта мерките, които трябва да вземе сегашното НС, както и тези пред следващия легитимно избран парламент, ролята на гражданското общество и пътя пред политиците: „В последния месец хората излязоха масова на улиците и показаха, че в България има силно гражданско общество. Нашите сънародници искат много прости неща - да ги управляват почтени хора, да не ги крадат, да не ги лъжат, да живеят добре. Имаме исторически шанс, да върнем тяхното доверие".
Ако всеки действа солово, хор няма да стане. Нека да сме хора 
- Росен Плевнелиев
       Плевнелиев посочи, че все повече хората, които излизат на улицата, обвързват исканията си с това институциите да работят ефективно и благодарение на това протестиращите са успели да обърнат дневния ред: „Безизходицата се излизва на улицата, но проблемът на държавата не е причинен от улицата и хората ясно го показаха. Проблемът е в неизпълнените обещания на политиците, неефективните институции и ниското доверие към тях. Дано всички си даваме сметка за това, че днес, пред очите на целия свят, в България се гори европейското знаме, гори се Конституцията. Един мъдър човек каза: „преди да изгорим Конституцията, добре е да я прочетем". Решението е избори". Плевнелиев съобщи, че ако утре ДПС върне проучвателния мандат, както се очаква, изборите ще бъдат на 12 май: „Не искам избори на Цветница и Великден. Това са светли християнски празници, които не може да бъдат натоварени и с политически страсти".
          Държавният глава отново увери, че към служебния премиер ще има Обществен съвет, който се очаква утре да бъде конструиран. Докато обаче служебният кабинет бъде сформиран, президентът посочи, че сегашният парламент трябва да приеме законодателните промени, касаещи цената на тока, опазването на природните богатства и недопускане на тяхното унищожаване. По думите му важните промени трябва да бъдат направени от легитимно избрано ново Народно събрание. В последните си думи Плевнелиев посочи, че проблемите сами сме си ги създали и сами ще ги решаваме: „Ако всеки действа солово, хор няма да стане. Нека да сме хора".
http://dariknews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар