събота, 23 февруари 2013 г.

„Сира по каберне” е вино №1 в СИЛВИН 2013

Ротарианецът Веселин Андреев връчва
наградата за вино №1 на Иван Бялов

В Силистра се проведе поредният СИЛВИН, една проява, арена на която е ресторант „Чевермето”, в която участват десетки производители на домашни вина от Крайдунавска Добруджа. Тази година тя даде възможност за 16-и път на винарите добруджанци да се представят с 48 проби в три винени категории - червени, бели и розе. Журито бе от представители от избите „Дионисий” -Русе, „Евксиноград”-Варна и „Изба Присое”. Специално внимание бе обърнато на Адриан Лонгин от винзавода в Остров, Румъния. Специален гост бе Цанко Станчев, председател на Черноморската камара, който бе почетен за 60-ата си годишнина. Пред участниците той заяви: „В Силистра има верни хора на лозата и на виното, които с особено добро отношение поддържат традицията чрез СИЛВИН, един от най-добрите празници на виното в България. Винарството е в криза в нашата страна”.
Н. Михалев - най-вляво, победител
в конкурса "най-доър резач"
От коментарите стана ясно още, че липсват млади хора, производители на вино, а дефицит се наблюдава  при десертните сортове. Подценени са и белите грозда, а за тях има добър климат и традиции в Североизточна България. Специална награда от името на организаторите от Асоциацията на производители на домашни вина получи Пламен Калинов, връчена му от д-р Недко Белев. Поздравленията бяха от фолклорна група „Добруджа” и от поп певеца Йордан Марков. В конкурса за най-добър резач журито в лицето на агронома Димитър Димитров определи Николай Михалев, който участва във всичките досегашни издания на конкурса.
М. Миткин с една от трите си "трети" награди
          Първите места са за „Мускат отонел” на арх. Росен Костов при белите вина;  „Каберне совиньон” при червените вина за Димитър Димитров и „Пино ноар” при розетата за Иван Бялов. Бялов бе обявен и за №1 в категорията „Вино на годината” с представеното от него вино „Сира по каберне”. Супер наградата за втора поредна година даде „Ротари клуб – Силистра”. Да припомним, че ротарианците също провеждат свои вътрешни конкурси за най-добро вино. По тази причина отбелязваме, че в различните категории с три „бронзови медала” в СИЛВИН 2013 е ротарианецът инж. Мирослав Миткин. Друг ротарианец – Людмил Спасов от Тутракан, е с втора награда при червените вина. Всъщност, в тази категория има най-много участващи проби, почти половината от общия брой на представените в конкурса. От журито още научихме, че „реколтата м.г. бе малко странна и бе нормално да има киселини в червените вина, вината обаче са хармонизирани и отчетохме тези с най-малко негативи”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар