неделя, 24 февруари 2013 г.

Назаем от "24 часа": Половината от мъжете в България с проблеми в леглото


            В България има над 350 000 бездетни семейства, като в 49% от случаите това е заради мъжкото безплодие. Въпреки това в страната едва 34% припознават безплодието като заболяване, българският мъж не прави разлика между репродуктивни и сексуални функции. Тази тревожна статистика съобщи акад. Петя Цветкова по време на първия национален симпозиум по андрология - медицинската наука, занимаваща се с лечението на мъжката полова система и репродуктивния процес. Средната възраст на пациентите, търсещи помощ от андролози, е 24-25 години, каза още акад. Цветкова. В 31% от случаите на оплаквания мъжът започва да се самолекува, като 14% от случаите не търсят помощ в продължение на 3 до 5 години, добави тя. Едно от най-често срещаните заболявания при българския мъж е еректилната дисфункция - така наречената полова слабост. Това се наблюдава при над 40% от българските мъже, каза д-р Симеон Рангелов, цитиран от БГНЕС. Еректилната дисфункция е свързана със стреса, напрежението, всички онези социални проблеми в днешното общество, поясни той. Андрологичните заболявания може да бъдат следствия от редица причини, които са не само анатомични или физиологични, но и заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, поясни лекарят. Едно такова заболяване оказва силно въздействие не само върху здравето на мъжа, но и неговото поведение, самочувствие, осъществяване на желанието за придобиване на дете, неговата реализация върху социалното приобщаване, продължи д-р Рангелов. Той подчерта и значението ролята на андролога да е не само като на компетентен лекар, но също и психолог.
            "Това е изключително важно - психологическият елемент и връзката между лекар и пациент да бъде на ниво, така че ние да видим точно къде е проблемът. Лекарят е до голяма степен и психолог, той е изключително близо до проблемите на мъжа и трябва да бъде адекватен в лечението", заяви д-р Рангелов. В обществото не се говори по проблемите, свързани с мъжкото здраве, поради редица фактори, каза още андрологът. "На първо място самочувствието на българския мъж е изключително важно, той сам пред себе си да признае проблема и да реши да го решава. Тук има и социално-битови фактори, които влияят, но с приобщаването на България към европейската ценностна система, трябва да навлизаме все повече в тази насока - да преодоляваме психологическите елементи, които са фактор в преосмислянето на проблема с андрологичните заболявания при мъжете", заяви той. 
             Андрологичните заболявания имат своето отражение не само за индивида, те дават прякото си отражение за естествения прираст на цялата нация. Това допълнително се усложнява и от фактори като съзнателното желание на мъжа да придобие дете, поясни д-р Рангелов. "Това желание се явява в много по-късна възраст при българския мъж, докато преди години 19-24 години е била активната фертилна възраст на мъжа, сега вече нещата отиват по-далеч, вървим към 35, чак до 45-годишна възраст. Мъжете, които са в сериозна репродуктивна възраст, гледат първо да се реализират професионално и чак след това да решат проблемите с явяването на едно дете в семейството. В тази връзка, колкото българският мъж напредва във възрастта, толкова и процентът на заболеваемост нараства", обясни андрологът. „Съвременната медицина е напреднала изключително много, докосваме се до божествените технологии за придобиване на дете по съответни методи. Така че трябва да има разбиране на проблема и своевременно да бъде търсена медицинска помощ, за да бъде решаван", категоричен бе лекарят. Българският мъж би трябвало да бъде по-открит и по-комуникативен в желанието да решава съответните проблеми, посъветва д-р Рангелов.               

Няма коментари:

Публикуване на коментар