четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Силистра без бюджет? Нищо ново, не е болка за умиране, но е симптом за безсилие на управляващите и на опозицията

Зам.-кметът Димо Стоев и кметът д-р Юлиян Найденов,
зад тях - зам.-кметовете
Ивелин Лозев и Денка Михайлова,
както и секретарят на общината Ростислав Павлов
         Мине не мине година, община Силистра остава без бюджет, който да представи в МФ, за да получи, колкото й се полага от хазната. То обикновено не е много и е на калпак. Тази година общинските ни съветници не се отчетоха с подкрепа и по адрес на Отчета на бюджета за 2012 г. И това се е случвало в историята, и май неведнъж. С различни мотиви: едни са били недоволни от харча по принцип, а други - щото са били пренебрегнати в личен план. Съветническа им работа...
            На 21 февруари  страната остана без правителство, а Силистра - без отчет и без бюджет. По ирония на съдбата изготвен от опитен икономист - Димо Стоев, известен футболен рефер и познат финансист, но в съседна Варна, където живеят 20 000 силистренци. Човекът явно е включил веднага на висока предавка, за да освободи инерцията от капана с цифри в бюджета, който никога през последните години не е бил така разчепкван публично както от създателя си, така и от оплювателите му. 
              А сега, накъде в община Силистра? В делови план - липсата на нов бюджет означава да се харчат всеки месец по 1/12 от бюджета за миналата година, чийто отчет общинските съветници не харесаха. Макар да не го пуснаха на дарака за словесна вълна, а направо го цапардосаха с отрицателната баданарка на таблото за гласуване. От БСП, ДПС и МК "ГЕ" можеха поне да си направят кефа да поразбутат една-друга от цифрите и фактите, за да покажат, че му разбират на бюджетирането. Вярно е, че говоренето за минали работи е губи време, но народът иска да му отваряш очите, да му пъхаш фитилите и да си правиш харакири - мъжете и сепуко- дамите, ако трябва...за да бъде шоуто пълно. А те вкупом си престориха...непуко.
          Защото и без това е вече предизборно време. Някъде през април-май, когато цъфтят божурите, а и вече ще е топло, за да наденем налъмите Така че да чакаме на пресконференцийка (б.а.-същата вечер Александър Сабанов я обяви за 22 февруари от 10,30 ч.) някой да ни покаже, че му стиска да си лафи за бюджета, дори да го коментира в една или друга светлина. Иначе хубаво го каза общинският съветник от ГЕРБ Николай Николов, настоящ шеф на БТ и бивш шеф на финансите в общината:  „Бюджетът е симфония от цифри. Партитурите ни са раздадени – който може да ги чете – говори, който не може – мълчи”. Остава да се намери диригент, който да размаха професионално дървената палка, за да изсвири симфонията с подобаващо майсторство някой солист. Може на тъпан или на чело...Но най-добре чрез цял оркестър. Събраната парса да отиде тутакси за шушлеци на градските музиканти от Силистра, за да ни представят достойно в Дунавския парк при всяка своя изява. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар