вторник, 19 февруари 2013 г.

Декларация на ПГКБ



Правителството на Бойко Борисов изцяло загуби доверието на българските граждани и трябва да подаде оставка. Изходът в тази кризисна ситуация може да бъде само политически - нови избори. Настояваме за свикване на спешни политически консултации и за провеждане на предсрочни парламентарни избори. България се нуждае от нов социален модел. Само радикална промяна за възстановяването на демократичната и социална държава и промяна на посоката на управлението може да е решение на проблемите днес. Никакви  оставки и промени в правителството, предприемани в  пристъп на паника, няма да решат същинския проблем на властта, която не защитава интересите на хората, а на монополите. Оставката на Дянков е отчаян опит на Борисов да спаси правителството на ГЕРБ.
 България е разтърсена от безпрецедентни масови протести, сравними единствено с митингите от 1989 година. Общият знаменател на недоволството на гражданите е протестът срещу липсата на държавност и срещу плячкосването на държавата - резултат от политиката на ГЕРБ, покровителствала монополите във всички сектори на икономиката. Протестите са срещу смазването на малкия и средния бизнес, заради това, че всички бюджетни проблеми се решават на гърба на хората - 40 социални придобивки бяха отнети. Българските граждани са докарани до отчаяние, притиснати са до стената. Ако партиите не реагират, значи са непотребни, хората ще излязат отново на бунтове. 
 ПГКБ заявява: Очевидна е абдикацията на българския президент от конституционните му правомощия в тези тревожни дни.  Искаме категорично да напомним на премиера и депутатите от ГЕРБ, че по Конституция НС е единственото, което назначава и освобождава членовете на кабинета и министър- председателя. Затова призоваваме Бойко Борисов да се яви пред НС и да обясни истинските параметри на настоящата правителствена криза. Тъй като правителствената криза прераства в политическа , ПГКБ предлага на останалите парламентарни групи още в сряда да бъде изслушан Бойко Борисов, да бъде обсъдена ситуацията и да  започнат политическите консултации. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар