петък, 30 септември 2016 г.

„Пътят към библиотеката“ в Дулово вече e обозначен с табели

www.news.bnt.bg


„Пътят към библиотеката“ се нарича кампанията на Фондация „Глобални библиотеки“ и Министерство на културата, която започна в силистренския град Дулово. Инициативата предвижда указателни табели да помогнат на хората да стигнат до обществените библиотеки в страната. България е може би единствената страна в света, в която от Възраждането съществуват читалищата като център на просветата и място, където се пазят българските традиции и фолклор. В проявата участваха близо 100 души, вкл. представители на библиотеки от Силистренска област.

Първите табели бяха поставени в Дулово и в съседното село Черник. Табелите са двуезични, за да са в помощ и на чужденците. В края на октомври приключва първият етап на инициативата, която ще обхване 166 общини в страната. 43 са библиотеките в Силистренска област, които са включени в кампанията.

Мнения: Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация „Глобални библиотеки - България“: „Многоаспектна е дейността на съвременната библиотека - не само с книги, а и с програми, които подпомагат и деца в грамотност, и възрастни в компютърни умения.”  Доц. д-р Венцислав Велев - Министерство на културата, член на УС на Фондацията: „Тази инициатива е именно с тази идея - отново да намерим, да възстановим този път, който някъде беше прекъснат, към библиотеката, за да могат децата все по-често и по-често да намират там своя дом.” 


Няма коментари:

Публикуване на коментар