понеделник, 26 септември 2016 г.

Пътят до обществени библиотеки в цялата страна ще бъде обозначен с указателни табели

Инициативата „Пътят към библиотеката“ стартира в  Дулово  и Кърджали на 28 септември, като началния й етап обхваща 650 библиотеки в 166 общини в цялата страна. Библиотеките са снабдени с компютърна техника за безплатен интернет достъп.

На 28 септември(сряда) 2016 г. ще бъдат поставени първите указателни табели към библиотеките в община Дулово. На територията на общината се намират 11 от 960-те библиотеки в страната, снабдени с техника по програма „Глобални библиотеки“.

Събитието е от 10.30 ч. с участието на кмета на общината д-р Юксел Ахмед, Спаска Тарандова - изпълнителен директор на Фондация „Глоб@лни библиотеки - България“, доц. д-р Венцислав Велев от Министерство на културата, член на Управителния съвет на Фондацията, както и на представители на библиотеки от Силистренска област.

Местоположението на читалищни, общински и регионални библиотеки в страната, оборудвани с компютърна техника за безплатно ползване, ще бъде обозначено с указателни табели. В рамките на проекта ще бъдат поставени табели „Библиотека“ като част от инфраструктурата от знаци и указания към пътната мрежа в населените места. Целта е да се осигури по-добрата видимост и популяризирането на обществените библиотеки като места, където гражданите могат да ползват безплатно интернет, информационни ресурси и електронни услуги. За хора без собствен интернет, особено в по-малки и отдалечени селища много често библиотеките са единствените места за достъп до глобалната мрежа.

Инициативата „Пътят към библиотеката“ обхваща обществените библиотеки, снабдени с компютри и комуникационна техника по програмата „Глобални библиотеки“ и е част от усилията за създаване и поддържане на условия за равен достъп до интернет и електронни услуги. Инициативата се осъществява от Фондация „Глобални библиотеки - България“ с подкрепата на общините в страната и с финансиране на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ САЩ.

Началният етап на „Пътят към библиотеката“ обхваща 650 читалищни, общински и регионални библиотеки в 166 общини в цялата страна, като в рамките на проекта ще бъдат поставени указателни табели до над 900 библиотеки, снабдени с компютърна техника по програмата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Фондация „Глоб@лни Библиотеки – България“ е приемник на програмата Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки” в рамките на която 960 библиотеки в цяла България бяха оборудвани с компютърна и комуникационна техника за безвъзмездно ползване. 

В управлението на организацията влизат Министерство на културата, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Национално сдружение на общините в Република България, Българска библиотечно-информационна асоциация, Съюз на народните читалища и Националeн дарителски фонд „13 века България”. Медийни партньори на инициативата „Пътят към библиотеката“ са Българска национална телевизия и порталът на българските общини Kmeta.bg.

За контакти и допълнителна информация: Спаска Тарандова: 02 931 99 17, 0892 219 360q starandova@glbulgaria.netИвайло Георгиев: 02 931 99, 0892 219 362, i.georgiev@glbulgaria.netФондация „Глоб@лни библиотеки – България“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар