вторник, 13 септември 2016 г.

Силистренски „Нишки от Златна Добруджа” в горнооряховска „Семейна събота"


Сн. Версинаж
http://m.24chasa.bg/

На 17 септември ще се проведе последната т.нар. Семейна събота в Горнооряховския музей за 2016 г. Като заключителен акцент организаторите са предвидили представянето на експозицията „Нишки от Златна Добруджа”. Изложбата е четвъртото събитие от поредицата „Традиционна българска носия”. 

Съвместната инициатива на Историческия музей и колекционера Петър Георгиев има за цел да запознае посетителите с характерното народно облекло от различните области на България. Показаните образци са част от богатата колекция на народния певец. Последната експозиция ще покаже характерното облекло за Добруджанската етнографска област. 

В нея са включени запазени народни костюми предимно от региона на Силистра, с различно предназначение – според възрастта и пола на своите носители. Интересен е фактът, че в този край възрастните хора все още предпочитат да обличат своите носии – всекидневни за делниците и официални за празник и черква. 

Голяма част от облеклата в изложбата са подарени от Мария Желева от с. Професор Иширково. Дрехите са шити от нея или запазени от нейната майка. Събитието ще отбележи и присъединяването на Исторически музей и Община Горна Оряховица към Европейските дни на наследството, които ще се проведат в цялата страна през месец септември. Във връзка с това Исторически музей – Горна Оряховица ще осигури безплатен достъп до всички свои експозиции за периода от 15 до 17 септември 2016 г.

Преди година специално за Версинаж етнологът д-р Йордан Касабов заяви: В носиите на българите се срещат знаци, каквито има във Волжка България и по каните от златното съкровище, намерено в Банат при Над Сент Миклош. Това е българската мандала...Народната носия показва многоликата физиономия на българския род".


Няма коментари:

Публикуване на коментар