четвъртък, 29 септември 2016 г.

В началото на октомври - празник на мамалигата в Нова Черна, в средата на месеца - „Гозбите на Добруджа - Сребърна 2016"


Навръх 1 октомври – Ден на възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България,  в силистренското село Нова Черна е Празникът на мамалигата. И на самодейността в сферата на фолклора, разбира се, защото събитието обикновено се превръща в събор, който е част от Областния културен календар.

Организатори: Община Тутракан, кметство Нова Черна и НЧ „Васил Йорданов-942 г.“. В празника ще вземат участие фолклорни състави от пет области – Бургас, Разград, Русе, Добрич и Силистра, а също и от съседна Румъния: от село Кирнодж – побратим на град Тутракан, и от село Кашчоареле. Според предварителната програма – над 450 души ще се включат в празника в близо 50 представяния на сцена с песни, танци, обреди на групи за автентичен и словесен фолклор, индивидуални изпълнители, танцови формации, клубове за народни танци.

По традиция фестивалът съдържа два конкурса: 14 кулинари има записани в надпреварата за наградата за приготвяне на най-вкусна мамалига, а в дефилетата с народни носии и премени ще се включат 17 участници.

Започнаха предварителните записвания за участие в Кулинарния фестивал „Гозбите на Добруджа”, насрочен за  15 октомври  т.г. в с. Сребърна, организиран от Община Силистра, едноименното кметство и НЧ „Възраждане -1940”. Проявата е част от Областния и общинския културни календари и е под патронажа на д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра.

В атрактивното кулинарно събитие могат да вземат участие читалища от цяла Добруджа, пенсионерски клубове, неформални групи и индивидуални участници. Всеки участник трябва да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава. Кулинарните специалитети ще се оценяват в категориите супи, основни ястия, десерти  и вина.

Отличените участници ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди. Желателно е читалищните групи да вземат участие във фолклорната програма без ограничение във времето на откритата за целта сцена. Те няма да бъдат оценявани, а ще допринесат за общото настроение на празника.  Няма ограничение във времето. Препоръчително е участниците да бъдат облечени в традиционни добруджански облекла.

Програмата на фестивала  включва конкурс  на добруджански  ястия, 2. конкурс за етновизия на щанд, творчески работилници  (детска готварница)  и фолклорна програма  (танцови и певчески изпълнения).

Записването за участие става чрез попълване на приложения формуляр за участие (на хартиен носител по пощата  (адрес: с. Сребърна, общ. Силистра,  НЧ  „Възраждане-1940”или  на e-maileleonora7207@abv.bg) до 10 октомври 2016 г., предвид оптимизиране на организационният процес на фестивал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар