понеделник, 12 септември 2016 г.

6 медала за силистренски плувци ветерани от държавното първенство

в Сандански премина Държавното лично и отборно първенство по плуване за ветерани. В надпреварата се включиха над 300 състезатели, вкл. от Силистра, разделени в 12 възрастови групи през пет години (30-34), (35-39), (40-44) и т.н. Състезанието се провежда на 50-метров открит басейн на територията на Спортен интернат Сандански. 

Плувците от Силистра се пребориха за 6 медала: по два за Мирослав Миткин и за Пенчо Великов (сребро и бронз съответно на бътерфлай и на свободен стил), на бътерфлай Иванка Скорчелиева е със сребърен медал, а Нуца Маринова е с бронз (гръб). В състезанието участваха и други силистренци като баскетболиста Валерий Марков, синдикалиста Нивелин Нанчев и др. Нашите плувци се състезават със собствени средства. 

По темата за плуването при ветераните от www.bgswim.info научаваме още: масовостта при ветераните плувци непрекъснато нараства. Фундаментален проблем е юрисдикцията на българското ветеранско спортно плуване, т.е. кой да го управлява, организира и администрира. Тук има три тези: първата е, че то трябва да е под шапката на БФПС. Плувната федерация обаче неглижира ветеранското спортно плуване и на практика изобщо не се интересува от него; втората е, че то трябва да е под юрисдикцията на Българската мастърс федерация. Има аргументи за, но има и аргументи против; третата е, че трябва да се създаде отделна Българска мастърс федерация само за плувци. Примерно да се нарича Българска федерация по плуване за ветерани.



Няма коментари:

Публикуване на коментар