събота, 17 септември 2016 г.

Изложба "Нишки от Добруджа" в музейна експозиция в Горна Оряховица

Снимка на калипетренската певица  Васила Вълчева,
чиито песни звучаха по време на изложбата.

Петър Георгиев добави 5 нови снимки към албума:Изложба "Нишки от златна Добруджа" — с Kalina Mihaylova иIskra Kalbanova.
преди 5 часа
С изложбата "Нишки от златна Добруджа" поставихме края на цикъла от изложби съвместно с Исторически музей Горна Оряховица. Сърдечно благодаря на директора - г-н Мадемов, за това, че откликна на идеята ми ,и с общи сили я осъществихме. Изключителни благодарности на екипа на музея, които бяха така любезни и отзивчиви при подредбата на всяка от изложбите. Огромно благодаря на етнографа г-жа Галя Чохаджиева, която придаде вълшебния вид на всяка една от изложбите. В никакъв случай не на последно място искрени благодарности на всички дарители, които през годините са ме обсипвали с подаръци, които по този начин виждат светлина и много посетители се докосват до старинната дреха на предците си. Щастлив съм, че на всички изложби бях заобиколен от много приятели, дошли от различни краища на родината ни, както и много хора, с които не се познаваме, но привлечени от любовта към българското, ставаха част от тези събития. Специален гост на проявата бе кметицата на село Шуменци Калина Михайлова, стъкмена в преселска носия.

Архив ВЕРСИНАЖ: Изложбата е четвъртото събитие от поредицата „Традиционна българска носия”. Съвместната инициатива на Историческия музей и колекционера Петър Георгиев има за цел да запознае посетителите с характерното народно облекло от различните области на България. Показаните образци са част от богатата колекция на народния певец. Последната експозиция ще покаже характерното облекло за Добруджанската етнографска област. 

В нея са включени запазени народни костюми предимно от региона на Силистра, с различно предназначение – според възрастта и пола на своите носители. Интересен е фактът, че в този край възрастните хора все още предпочитат да обличат своите носии – всекидневни за делниците и официални за празник и черква. 

Голяма част от облеклата в изложбата са подарени от Мария Желева от с. Професор Иширково. Дрехите са шити от нея или запазени от нейната майка. Събитието ще отбележи и присъединяването на Исторически музей и Община Горна Оряховица към Европейските дни на наследството, които ще се проведат в цялата страна през месец септември. Във връзка с това Исторически музей – Горна Оряховица ще осигури безплатен достъп до всички свои експозиции за периода от 15 до 17 септември 2016 г.

Преди година специално за Версинаж етнологът д-р Йордан Касабов заяви: В носиите на българите се срещат знаци, каквито има във Волжка България и по каните от златното съкровище, намерено в Банат при Над Сент Миклош. Това е българската мандала...Народната носия показва многоликата физиономия на българския род".

Няма коментари:

Публикуване на коментар