четвъртък, 15 септември 2016 г.

Четирима новонаградени силистренци за заслуги пред обществото

14 септември 2016 г. Тържествено заседание на Общински съвет Силистра по случай Празника на град Силистра. Ритул по награждаване на заслужили граждани в изпълнения на решения на съветниците, взети на предишно заседание във връзка със статута за символиката в община Силистра.

Решение №272 на Общински съвет Силистра за присъждане на звание „Почетен гражданин на град Силистра” на Пеню Николов Пенев, с връчване на почетен  знак на Община Силистра, значка на Силистра и на парична награда в размер на 1 000 лева. Вписване в Почетната книга на град Силистра. Роден  на 2 януари 1951 година в гр. Левски, обл. Плевен. Средното си образование завършва  в родния си град – гимназия „Крум Попов”, а висше – във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий, специалност „Българска филология”. В родния си град  работи в производствено  предприятие - ДПП „Възход” – като шлосер и в радиоцентъра като програмен ръководител. Бил е нещатен сътрудник и кореспондент на местния вестник „Трудов пламък” и окръжния вестник в Плевен „Септемврийска победа”. 

Занимавал се е и с художествена самодейност – предимно музика. Кореспондент на националното списание „Български профсъюзи”. По-късно постъпва  на работа във в. „Силистренска трибуна”, на който преди това също е  сътрудник с публицистични и художествени материали. Членува в някогашния Клуб на младата художествено-творческа интелигенция и участва в неговата работа. Член  на Съюза на българските журналисти. Като кореспондент на българската телеграфна агенция  работи от 30 години.  Женен  с  две деца. Дъщеря му  Лора също работи в БТА. Синът  Пламен има издадена поетична книга от издателство „Захари Стоянов”. 


Решение № 273 на Общински съвет Силистра за отличие За граждански принос“ на Мария Христова, с връчване на почетен знак на Община Силистра, удостоверение и значката на Силистра. Вписване в Почетната книга на Силистра. Родена е на 8 февруари 1943 г. в Алфатар. Произлиза от прочут  род на свещеници и на над 50 учители. Работила е като помощник медицинска сестра и като детегледачка. Била е за пример  в предприятията "Свежест“ и „Камъшит“, където има дългогодишен  трудов стаж. От 20 години е отговорник на Фолклорна група Добруджа“ при НЧ Доростол 1870“, създадена преди четвърт век. 

Медалите, грамотите и отличията в нейната биография са от най- престижните форуми в страната и чужбина. Награждавана е от министъра на търговията със "златна значка". Творческата енергия на Мария Христова, нейният позитивизъм и постоянство будят възхищение. Няма събитие, за което тя да  не не е приготвила погача или песен. 

Мария Христова е будител за поколенията в сферата на фолклора, традициите и човеколюбието. В изпълнение на Решение №273 на Общински съвет Силистра - почетен знак на Община Силистра, удостоверение и значката на Силистра. Вписване в Почетната книга на Силистра. 

Решение № 275 на Общински съвет Силистра за отличие За граждански принос“ на Румен Иванов, с връчване на почетен знак на Община Силистра, удостоверение и значката на Силистра. Вписване в Почетната книга на Силистра. Роден на 11  май 1957 г. в с. Сребърна. Завършва средното си образование в Силистра, а висшето в София - специалност по промишлена топлотехника. В Университета за национално и световно стопанство защитава следдипломна квалификация по икономика. През 1993 г. стартира строителен бизнес и в 2004 г. управлява над 500 души. Ръководи изграждането на над 23 строителни обекта в цялата страна. 

За високия си професионализъм и доказан труд е удостоен със златен медал за Бизнес отличие през 2010 г. в Мадрид, Испания. Награда му е присъдена от Едитор офис в сътрудничество с Лидерски търговски клуб, в който членуват над 7 000 предприемачи от 120 държави. Получава Наградата на новото хилядолетие и награда  в Жанева, Швейцария, от Асоциацията на ОМАК ОДЪРУЕЙС  за „Качество и най- добро търговско име“.

За приноса си в изграждането на съвременния облик на София получава наградата „Личност на годината в строителния бранш“. Подкрепя реализирането на социално значими каузи, проекти за подобряване качеството на живот на общността и не е забравил корените си. Той работи за село Сребърна в подкрепа на духовност и запазване на самобитните български традиции. Неговото човеколюбие е утвърждаващото начало на всяко начинание.

 Решение №276 на Общинския съвет Силистра за стипендия на студентката Красимира Илиева Тодорова, както и за връчване на значка на Силистра и удостоверение за отличието. Стипендията се изплаща от Община Силистра ежемесечно в рамките на една учебна година, в размер на ½ от минималната работна заплата за страната, считано от 1 октомври. Родена на 12 октомври 1976 година в Силистра. През 1997 г. е завършила Института по международен туризъм  в гр. Варна. В момента учи „Педагогика на обучението по български език и английски език“. Владее няколко езика: английски, немски, гръцки, руски, полски. Носител е на първа награда за превод на стихотворение от английски на български език. Носител на престижни международни сертификати.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар