четвъртък, 8 септември 2016 г.

Мощи на мъченици са открити в Залдапа - добруджанския Помпей

http://dobrich.topnovini.bg/
Свети мощи на мъченици са намерени в уникалната ранно християнска крипта, открита това лято в крепостта Залдапа, известна като добруджанския Помпей. Това съобщи един от ръководителите на провеждащите се вече трета година разкопки проф. Георги Атанасов от РИМ Силистра. Крепостта Залдапа е обект от национално значение и архелозите споделят, че вече има интерес от български и румънски туристи, които идват на обекта.
Намерени са четири костици и част от челюст с 4 зъба и фрагмент от ръка, което дава неповторимата възможност да се направи ДНК анализ. Тепърва предстои чрез ДНК анализ да се определи възрастта на индивида и хронологията. Има вариант анализът да бъде направен във Франция. Наред с мощите археолозите са разкрили още сребърен медальон с алфа и омега и христов знак и две монети, които след почистване допълнително ще дадат информация та историците.
Криптата е дълга 5.40 м и широка 3.80 м. "Уникалното тук при Залдапа е, че се слагат цели неразчленени тела на светци. Моето предположение е, че те са били носени от столицата на провинцията - Томис /днешна Констанца/. Това е градът с най-много регистрирани ранно християнски мъченици на Балканския полуостров - около 120" - разкри още проф. Атанасов.  Той подчерта, че това засега е работна хипотеза, по която има да се работи, за да се докаже или отхвърли.
В крепостта край днешното село Абрит, която е известна като Добруджанския Помпей, бе открита най-голямата известна базилика - дължината й е 62 метра, като на входа й има две камбанарии - нещо, което рядко се среща в този период - края на 5 в. - началото на 6 в.
Директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов съобщи, че вече е възложен проект за консервация, който музеят ще подари на община Крушари, но има нужда от подкрепа от страна на Министерство на културата, за да бъде предоставен на общината за стопанисване и тя да може да кандидатства по програми за финансиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар