сряда, 7 септември 2016 г.

Изложба "100 години Тутраканска епопея" в Добрич, Силистра и Тутракан

Три добруджански музея  - в Силистра, Добрич и Тутракан, се  обединиха около възможността да представят изложбата „100 години Добруджанска епопея”, която бе открита в с Художествена галерия Силистра (б.а.-по уговорка между музеите - във всеки град в отделни дни), партньор на начинанието. Така всяка от институциите се е сдобила трайно с по комплект от постери, представящи снимки, документи и исторически данни за Тутраканската епопея на Добруджанския фронт в края на Първата световна война преди сто години. 

Идеята е изложбата да бъде видяна от повече хора, а по възможност още в началото на новата учебна година в галерията да бъдат проведени изнесени часове на класния ръководител или уроци по история, за да научат днешните млади хора за събитията, в които са участвали дедите им, някои от които не са се завърнали от фронтовете. 
Директорът на РИМ Силистра Николай Тодоров откри изложбата, приветствана от домакина Йордан Колев – директор на ХГ Силистра, който сподели пред аудиторията, че предстоят още съвместни изяви с музея, както и от Цветана Игнатова – директор на дирекция в Общинска администрация Силистра, от името на кмета на общината д-р Юлиян Найденов. Областният управител Стоян Бонев изпрати специални поздравителни адреси до четирите институции в знак на уважение пред тяхната инициатива. Поздрав поднесе и подп. Ивайло Александров, ръководител на местния вонеен отдел.
Представителят на държавната власт за област Силистра участва заедно със своите заместници Младен Минчев и Елена Томова на 4 септември в тържествата на територията на Мемориален комплекс „Военна гробница – Шуменци 1916”, посветени на победата на българската армия на Добруджанския фронт, на които специален гост бе вицепрезидентът Маргарита Попова. 
На изложбата в Силистра своята историческа сказка представи проф. д.и.н. Милко Палангурски от Великотърновсикя университет „Св. св. Кирил и Методий”. Покрай своите виждания по темата той сподели още, че предстоят две научни конференции, посветени на Тутраканската епопея, без която през 1940 г. нямаше да се случи Крайовкият мирен договор, върнал по мирен начин Южна Добруджа към майката родина България.

Какво каза още специалистът по нова и най-нова история, представител на едноименната катедра във ВТУ: 7 септември, когато е подписан (неслучайно на тази дата) Крайовският договор е на практика Второто Съединение на България - друг е въпросът дали е приоритет в българския национален календар, съдейки по отношението на медиите у нас към събитие като 100-годишнината на Тутраканската епопея; Добруджа е люлка на държавността; тежките окопни войни преди един век са продължили близо 3 месеца, а малко знаем в обществото за фактите от онези времена, вкл. и че Букурещ е единствената столица, в която "сме влизали като войници".Няма коментари:

Публикуване на коментар