петък, 30 септември 2016 г.

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2016 г.

Българска Академия на Науките
Национален Институт по Метеорология и Хидрология филиал Варна
                   

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2016 г.
Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 24 мин. и залязва в 19 ч. и 07 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 43 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 59 мин. и залязва в 17 ч. и 20 мин. Продължителността на деня е 10 ч. и 21 мин.
            Фазите на Луната през месеца са: на 1.10 — новолуние, на 9.10 — порва четвърт, на 16.10 — пълнолуние, на 22.10 – последна четвърт и на 30.10 —  новолуние.
На 30 октомври в 04 часа ще преминем към астрономическото време. (Местим стрелките на часовника с 1 час назад)
Климатична справка:
Октомври е типичен есенен месец. Средните денонощни температури се понижават чувствително в течение на месеца. Сутрините са студени и мъглите стават все по-характерно явление. Зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване се образуват слани. Увеличава се броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца е от 6 до 9.  В планините по най-високите части винаги пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като „периоди на възвръщане на лятото”. Температурата на морската вода все още е сравнително висока и по Черноморието температурите остават по-високи, а вероятността за образуване на слани там e незначителна.   
Прогноза:
Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15˚, по високите полета — между 8 и 11˚, в планинските райони — от 4 до 8˚.
            Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони — между 60 и 90 л/кв.м, а в планините — от 80 до 100 л/кв.м.
            Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23° и 28°, а най-ниските – между минус 2° и 3°.
Месецът ще започне със слънчево и топло време. Промяна ще настъпи около средата на първото десетдневие. В периода 4-7-ми ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури. Има повишена вероятност да се създаде обстановка с временно интензивни валежи и силен вятър. Впоследствие валежите ще спрат, но облачността ще остане по-често значителна. Температурите слабо ще се повишат.
             През второто десетдневие времето ще бъде променливо. В началото ще се затопли още малко, но на места ще превали. След няколко спокойни дни, с повече облачност сутрин и слънчеви часове около и след обяд, към средата на периода отново ще има условия за превалявания. Ще последват още няколко дни с повече слънце и по-високи температури, а в края на десетдневието – отново валежи и застудяване.
И третото десетдневие ще започне с валежи, но след това тенденцията е да преобладава облачно, в равнините и мъгливо  време, но без съществени  валежи.  Температурите постепенно ще се понижават.           
Марияна Попова – синоптик в НИМХ-БАН
ЙордаЧешмеджиев – метеоролог в НИМХ-БАН
Национален институт по метеорология
и хидрология при БАН - филиал Варна

Метеорологична обсерватория Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар