четвъртък, 15 септември 2016 г.

Литургия, речи, награждавания, побратимяване с японци, рок концерт и заря за празника на Силистра





На Кръстовден – Празник на град Силистра, в местната зала „Версай“ бе проведено тържествено заседание на Общински съвет Силистра, свикано от неговия председател д-р Мария Димитрова. Във форума участваха кметът д-р Юлиян Найденов и управленския му екип; Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий, областният управител Стоян Бонев, гости от побратимените градове от Русия (Ржев), Украйна (Хмелницкий) и Румъния (Слобозия и Кълъраш), от Македония (Велес), както и от град Сакурагава, Япония; кметове и председатели на съветници от общините от област Силистра.
 
Д-р Димитрова, д-р Найденов, г-н Бонев, митрополит Амвросий, депутатът Алтимир Адамов и др. гости поднесоха своите поздравления към домакините във връзка с празника на града. Министър председателят Бойко Борисов, министри от кабинета, евродепутати, вкл. родом от Силистра, ръководители на различни общини и представители на други институции изпратиха поздравителни адреси.
 
В рамките на заседанието бе връчено званието „Почетен гражданин“ на журналиста Пеньо Николов Пенев – дългогодишен кореспондент на БТА, живеещ и работещ в Силистра повече от 40 години, предложен от Инициативен комитет, съгласно изискванията на нормативната уредба. Награди за принос към общината бяха връчени на Мария Христова – фолклорист, председател на Клуб „Добруджа“ при НЧ „Доростол“ Силистра, както и на Румен Иванов – бизнесмен в сферата на строителството, родом от село Сребърна, на което помага за развитие на инфраструктура и култура. Награда – едногодишна стипендия, бе връчена и на студентката Красимира Илиева.
Сред най-вълнуващите моменти бе подписването на споразумение за партньорство и побратимяване между община Силистра и град Сакурагава, Япония. Подписи положиха д-р Найденов и г-н Оцука – кметовете на двете общности.
Тържествата в Силистра послучай празника на града започнаха с Божествена Света литургия, проведена в православния катедрален храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел", отслужена от митрополит Амвросий в съслужие с отци от Доростолска епархия. Денят завърши с празник на площад „Свобода" с поздравления от ръководството на общината и на гостите на града, с концерт на Група „Блуд шугър" Силистра, Група Б.Т.Р и гост музиканта Джон Лоутън, като на финала му бяха традиционните фоейрверки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар