четвъртък, 15 септември 2016 г.

Творци от Русия гостуваха в Силистра за празника на града



В атмосферата на празнична Силистра на 14 септември се вписаха и творци – гости от Русия, участници в  XVI-ите Дни на руската култура в регионите Варна, Шумен и Силистра, проведени за пореден път след 2000 г. от 9 до 16 септември в черноморската ни столица.

В Силистра те имаха среща с областния управител Стоян Бонев, представени от проф. Ивайло Петров от Шуменския университет „Константин Преславски“. Групата включваше поети, прозаици, преводачи, художници – членове на съответните творчески съюзи на Руската федерация.

Гостите от Ростов на Дон, Москва, Московска област, Иваново, Самара и Химки посетиха и Художествената галерия, където бяха посрещнати от графика Димитър Кулев – председател на Групата на художниците към СБХ, както и от Йордан Колев – директор на галерията. В срещата участва и Веселин Аврамов от РИМ Силистра, който представи най-новите изложби на музея, аранжирани в галерията: за 100-годишнината на Тутраканската епопея и Силистра за България".

„За 16-и път проведохме нашите творчески срещи, превърнали се в незабравими дискусии за изобразително изкуство и литература. Тази година гостите бяха общо 12. Сред тях има поетеса с много издадени книги, вкл. в България, писател на детски произведения, вицепрезидент на Никитския клуб, художествени критици, кандидат на философските науки и представители на други художествено-творчески среди.


Всички те са от средното поколение, които от години имат отношения с българските си колеги“, заяви Лола Звонарева, секретар на Съюза на писателите в Москва, главен редактор на списание „Литературни запознанства“. Миналата година по повод 15-ата година на проявата бе издадена книгата „България през очите на руските писатели“, която тогава бе представена и в Силистра по време на предишното гостуване в крайдунавския град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар