четвъртък, 29 септември 2016 г.

Японец българист си взе довиждане с България и Румъния

На снимката: Кента Сугаи с г-н Велику -
 българин от Бранещи (вляво), и г-н Вълев
На срещи на различни равнища - в Областна администрация и с представители на местното самоуправление в Силистра, както и в селата Калипетрово - България, и Бранещи - Румъния, японецът Кента Сугаи – докторант по българистика в СУ „Св. Климент Охридски“ си взе довиждане с двете страни, в които проучи български говори от Калипетрово. 

Гостът бе придружаван от свой сънародник и от общественика Георги Вълев, както и от Дарина Петкова от община Силистра. Заместник областния управител Елена Томова му връчи поздравителен адрес от името на областния управител Стоян Бонев, както и книги, свързани с българския език, както и книжка с разкази за Васил Левски, за да му напомнят за нашата страна. 

От профила на Дарина Петкова във Фейсбук научаваме още: На тръгване Кента обеща да идва веднъж годишно в България и Силистра, като отправи покана за гостуване в Страната на изгряващото слънце. Читалището в Калипетрово очаква копие от неговата дипломна работа, свързана с приликите и разликите на говора ни между Бранещи и селата около Дунав в Силистренска област." Сред атрактивните подаръци е и интересна тиква във формата на лебед, каквито растат и в двора в Калипетрово на г-н Георги Вълев  - общественик от Силистра, който през последните две години оказва съдействие на младия японец по време на неговите краеведски занимания в България и Румъния.


В свой коментар под публикация на сайта на Областна администрация по повод срещите на г-н Сугаи с представителите на властта Красимира Колева – преподавател в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски, чиито научно-изследователски интереси са в областта на българската, славянската и балканската диалектология и ономастика, ареалната лингвистика и лингвистичната география, етнолингвистиката, езиковите контакти и приложната лингвистика, заяви: „Удовлетворена съм, че свързах младия японски изследовател със специалистите по езика и културата на гребенските села от Силистра. Не трябваше да ги увещавам да му съдействат, тъй като той бе насочен за консултации с мене от вещия си научен ръководител от СУ проф. д-р Йовка Тишева. Благодаря ви, силистренски колеги! Чест е за общинското и областното ръководства, че подават ръка на японския българист! Очакваме публикуването на труда. Успех!“

Няма коментари:

Публикуване на коментар