четвъртък, 29 септември 2016 г.

1 октомври - супер празничен ден

Първият ден на октомври е изпълнен със серия от празниците, което го превръща в един от най-почитаните в годината дни, вкл. и в Добруджа, предвид възвръщането на Южна Добруджа в рамките на родина България. 1 октомври е: Световен ден на музиката, който се отбелязва от 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО, а от 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел  е обявен за празник на българските певци и други музиканти.
Първият ден на октомври е Световен ден за борба с хепатита, Международен ден на вегетарианството, тъй като денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.
Международен ден е и на възрастните хора – празникът е по решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. за отдаваме на почит към хората от т.нар. трета възраст и във връзка с техния принос към обществото. Чества се и като ден на кафето, по идея на едноименната международна организация ICO.

В България празнуват Академията на МВР, архитектите, застрахователите, зенитните и ракетните войски; първи учебен ден на студентите. Не на последно място православната църквата отбелязва големия празник Покров Богородичен (в чест на закрилата на Светата Богородица), вкл. и в храма, носещ същото име в квартал Татарица, което е част от село Айдемир. Празникът от десети век насам в края на живота на св. Андрей Юродиви и с него се явяването на Божията Майка в Константинопол. Той се чества само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход (за отбелязване – имен ден имат Анани и Анания).

Няма коментари:

Публикуване на коментар