понеделник, 19 септември 2016 г.

На 75 км от Силистра е уникален паметник - свидетелство за победата на римляните над даките

Назаем от профила на Georgi Stoykov във Фейсбук:


Това са снимки от мемориала, намиращ се на 75 км от Силистра по посока Констанца в румънското село Адамклиси, построен по времето на император Траян, 106-109 г. н.е. в чест на победата му над даките.

Попаднах на този уникален мемориален комплекс, благодарение на това, че съм рускоговорящ, а клиент ми бе Григорий Певцов Москва: поет, литературен и художествен критик, член на Съюза на писателите в руската столица. Роден е на 28 декември 1959 година в Москва.

Завършил е МГУ „М. В. Ломоносов“. Автор на няколко книги с поезия, сред които „Над бездната на мигновенията“. (Москва, 2007), 


„Зовът на вечността (Велико Търново, 2009). Носител на наградата „Гран-при за поезия“  в международния конкурс „Литературна Виена 2008“. Преводач на поезия от френски и английски езици. Член на журито от различни общоруски и международни литературни фестивали.  

Постоянен участник в литературните програми на държавната радиокомпания „Подмосковие“, както и в радиостанциите „Гласът на Русия“, „Народно радио“ и др. Участник и в предаванията на телевизионните канали „Култура“ и „Столица“ в Русия; „Сакраменто“ и „Надежда“ (Ню Йорк) в САЩ, както и в Радио „Шумен“ в България. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар