петък, 16 септември 2016 г.

Световният пробег на мира със спирка в Силстра


Световният пробег на мира - международна щафета, която има за цел да насърчи съпричастността между народите, пристига за спирка и в Силистра на 17 септември от 9 часа на пл. Свобода. Той ще бъде посрещнат от кмета д-р Юлиян Найденов и неговия екип, от представители на  спортните клубове, и др. за среща с т.нар. вечен огън на мира. Пробегът е организиран от международния клуб "Шри Чинмой Маратон Тим". Основател на Пробега за мир е индийският философ, поет, музикант и спортист Шри Чинмой, който вярва, че спортът е могъщо средство за изграждане на по-хармоничен и единен святФакелът е преминал през 70 държави като символ на стремежа на хората към разбирателство и хармония. Пробегът е на 30 години и е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

Повече за организацията на http://bg.srichinmoyraces.org/

Шри Чинмой Маратон Тим е международна спортна организация, която се е посветила на популяризирането на спорта и физическата култура като неотделима част от формирането на хармонична човешка личност.
Шри Чинмой основава Шри Чинмой Маратон Тим през 1977 г., с цел да предложи разнообразие от спортни мероприятия на спортната общественост и по-специално на тези хора, които се занимават активно с бягане, както и да популяризира идеята за духовно израстване с помощта на спорта.
С течение на годините, Шри Чинмой Маратон Тим се утвърждава като най-големия организатор на многодневни ултрамаратони.

Тимът се утвърди и като отличен организатор на кросове, маратони, триатлони, плуване на дълги разстояния и игри за ветерани, a също и на национални шампионати, където биват поставяни не малко световни рекорди.
Още в зората на "бума на бягането", организираните от тима прояви установяват нови, по-високи стандарти на поддръжка на участниците в състезанията, които днес са общоприети: близо разположени пунктове с напитки, предлагане на храна след състезанието и награди за всички възрастови групи, дори и над 70 години.

Шри Чинмой Маратон Тим-България е учреден през 1999 г. Членове на клуба организират и участват в спортни мероприятия в различни точки на света. Изявени представители на българската организация са Валери Стобски и Шопан Цеков, които са участвали многократно в т. нар. многодневни състезания в Ню Йорк. Шопан е завършил е десет многодневни състезания. Той е е единственият българин, участвал някога в най-дългото състезание в света на 3100 мили (5000 км за 50+ дни) в Ню Йорк.
Шри Чинмой Маратон Тим - България организира малки местни състезания, главно в София и Пловдив. Също така и пробези от град до град. През 2000 г. клубът организира 12 часа ходене в Пловдив, а през 2001 г. в София.

На 31 ноември 2004 г. тимът организира първия в България маратон "Себенадминаване", който се проведе на Олимпийския гребен канал в Пловдив.


Няма коментари:

Публикуване на коментар