четвъртък, 28 май 2015 г.

Никол Радева - европейска шампионка и с бронз от световно първенство по спортни танци

В рамките на няколко талантливата балерина от балет „Лиденс”  Никол Радева пропътува хиляди километри в рамките на десет дни и стана пъво европейска, а после и световна шампионка по спортни танци.
Първо тя участва на в Европейския шампионат, който се проведе на 16 и 17.05.2015 г. в красивото градче Лович, Полша, където се представи с три танца в стиловете „Фрий шоу", ”Фентъзи" и „Танцово шоу". Международното жури бе завладяно от нейните изпълнения, а публиката бурно аплодираше танците. Напълно заслужено силистренката получи златен медал за танца си с акробатика „Американо” и стана европейска шампионка, а танцът „Ой, Ой” стигна финал, където се класира на пето място в стил „Фентъзи”.
На 19-ти май се завърна в България и тръгна за Хърватия, където в гр.Пореч между 20-24.05.2015 г. се проведе Световен танцов шампионат. Трите дни бяха изпълнени с много вълнения, танци и уморителни графици. 5 700 участници от 18 държави на четири континента се състезаваха в големия финал с 1 200 танца. Повечето от тях се изявиха от името на балетни училища, танцови школи и академии. 
До световната надпревара се стигна след квалификации в 10 страни, където международно жури избра финалистите от 57 000 кандидати. Танцьори от цял свят се състезаваха на две сцени едновременно. 15-членно жури оценява участниците и се наслаждава на танците. Никол Радева се състезава в стил ”Оупън" (отворен, свободен) в категорията на децата с танца „Модерни времена”, където 21 участници от Южна Африка, Хърватия, Унгария, Австрия, Румъния, Гърция и България се бориха за световната титла. 
Невероятната хореография на Лидия Маркарян – ръководител  на Балет “Лиденс” при НЧ”Доростол 1870” гр. Силистра, беше забелязана от международното жури, а емоционалното и професионално изпълнение на малката танцьорка докосна сърцата на всички от публиката. Усилията, продължителните тренировки и всеотдайността на ръководителката и балеринката бяха възнаградени и Никол извоюва трето място за България в един от най-оспорваните стилове.

Заслужен успех за Никол Радева, която спечели за една година 5 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала и се нареди сред талантливите деца на град Силистра и България. 
Миналата година Никол Радева взе участие в провелия се летен танцов лагер "Академия 2014" в Китен съвместно с националния отбор на БФСТД и гост-участници от Италия, където си извоюва двуседмично пребиваване в Киев, къдете в края на годината бе, за да се обучава в различни балетни и танцови техники в елитни балетни школи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар