петък, 15 май 2015 г.

В Сокол чистиха чешми на по 75 до 150 години


Текст и снимка от профила на Дончо Дончев във Фейсбук
Култовите табели и лозунги от социализма са онази част от него, която като че ли, никога няма да бъде забравена. Ние от време на време ги срещаме и в нашето съвременно ежедневие. Те все още живеят в домовете на колекционери и дори са превърнати в атрактивен интериор на ресторанти и кафенета. По времето на социализма съществуваха и доста стимули, които активираха гражданите да полагат повече грижи за постигане на по-голяма хигиена и за борба против замърсяването. Наред с останалите си похвали и отличия нашето село се славеше, като едно от най хигиенизираните селища в окръга. Все още между нас живеят жители, които не веднъж са награждавани като стопани с добра хигиена в своите дворове и домове. Те получаваха грамоти и табелка с надпис – „Образцов и хигиеничен дом”, която окачваха на входната си врата, а по улиците и стените на къщите висяха табели с надписи: „Чистата е здраве”, „Чистотата е мерило за културата на човека” и др. 
На 17 май чистим спортни площадки и зони за отдих

Под мотото „ДА ИЗЧИСТИМ СЕЛОТО СИ ЗА ЕДИН ДЕН И ДА ГО ПАЗИМ ЧИСТО 365 ДНИ”, днес на 15 май 2015г., служителите от кметството и читалището, заедно с добросъвестни и обичащи селото си доброволци се включиха в инициативата. Вече трета година тази инициатива и групата от доброволци се ръководи от г-жа Иванка Дончева – кмет на село Сокол. Главната задача на участниците в почистването беше да се почистят основно двете чешми в селото. Тези чешми са безценното живо и не стареещо богатство, което природата е сътворила, а нашите предци са завещали на поколенията след тях. Всички присъстващи бяха ентусиазирани и с голямо усърдие и отговорност изпълниха набелязаните задачи през този ден. Ние жителите на селото наричаме тези чешми - „малката чешма” и „голямата чешма”. По старата от двете е голямата чешма, която над 150 години, а малката чешма е на 75 години. И двете чешми бяха изчистени старателно и бяха освежени с вар /варосани/. Голямата чешма има приспособления, които служат за пране на огромни домашни платове. Често заради тези прекрасни приспособления за пране и чистота, и силна вода тя е предпочитана и посещавана от жители на съседните ни села. Мероприятието приключи с почерпка за всички участници. 
Кметът г-жа Дончева
благодари на всички съвестни жители от селото, които се включиха в благородното мероприятие, като едновременно отправя апел и към всички жители и гости да полагат повече грижи за хигиената в района на селото. 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар