вторник, 19 май 2015 г.

Силистренецът Георги Атанасов представи в книга „първостроителите на България – Органа, Кубрат, Аспарух и Тервел“


     ВЕРСИНАЖ.jordansilistra.blogspot.com
       В РИМ Силистра се проведе представяне на книгата на Георги Атанасов –„Първостроителите на българската държавност. Органа, Кубрат, Аспарух, Тервел", сама по себе си уникална, както сам авторът я определи – „добронамерена провокация“ към Симеон Радев, виден български писател, дипломат, историк, революционер и публицист, създал  едно от най-важните историографски изследвания в българската литература – „Строителите на съвременна България“.

         Проф. Пламен Павлов каза предварителните думи за творбата, поредна в арсенала от книги на Атанасов. Според него, съчетанието „историк – археолог“ в случая много му е помогнало да сумира опита си, за да създаде полезен за специалистите и за широката публика труд, който безспорно ще бъде повод за полемика в научните среди. Афористично изречено бе и допълнението: „Ние сме от хората с дефект и предимство едновременно да се интересуваме от всичко“. Гостът припомни, че силистренският археолог е бил на разкопки с проф. Николай Русев от Молдова във важни за българската история места, вкл. в Онгъла.
„Книгата за първостроителите на българската държавност нямаше да я напиша, ако не беше смъртта на проф. Рашо Рашев, който бе мой вдъхновител и ръководител в първите ми години на работа в РИМ Силистра, и има важен пръст в съдбата ми“, каза проф. Атанасов.Той призна, че дългогодишния му научен интерес към християнската история са му помогнали да достигне до изводи, които смята за достоверни: „Християнските ми изследвания ме върнаха към прабългарите“. Припомнено, че предишна негова книга за Тервел е била „една закачка към реакцията на учените“, на която те обаче не се уловили особено много.
         Атанасов и Павлов заедно съжалиха, че през последните десетилетия българската държава не е инвестирала в учени, които да навлязат по-дълбоко в архивите на Русия – в Москва и Санкт Петербург, както още в Унгария, Иран и в Китай
(вкл. в многобройните тамошни тюрколожки центрове)
, където според тях има повече информация за етногенезиса на българите. В момента в град Самара се провеждали едни от най-важните археологически изследвания, свързани с прабългарите. Атанасов: „Органа е създал параметрите, идеята и физиономията на българската държава, а Кубрат върху нейния „макет“ строи сградата,      защото държавата е като една сграда – темелът е важен.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар