събота, 30 май 2015 г.

На петдневен поход тръгна 30-годишното историческо приключение "По стъпките на на Таньо войвода"

        Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова откри в петък вечерта 30-ия поход "По стъпките на Таньо Стоянов" в тържество пред паметника на славния сливенски войвода в Тутракан. В ритуала участваха народният представител Алтимир Адамов, областният управител Стоян Бонев и неговият заместник Младен Минчев, кметовете на Силистра и Тутракан д-р Димитър Стефанов и д-р Юлиян Найденов, председателят на ОбС Тутракан Данаил Николов, както и десетки походници начело с д-р Анатолий Кънев, председател на Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие", създадено от юриста Борис Николов, инициатор на похода.
        До края на юбилейната проява, чийто финал е на 2 юни в община Попово, ще се включат общо участници от 22 населени места от районите на Кърджали, София, Силистра, Тутракан, Исперих, Търговище, Разград и Попово. Тя се провежда със съдействието на МОН и в партньорство - организационно и финансово, на общините и музеите в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово. 
       Интересът към похода отново е голям: 540 ученици от цялата страна са заявили участие за петте походни дни, а над 10 000 човека ще се включват в походната колона през определени участъци от маршрута от Добруджа до Лудогорието. Походът е съпътстван и от колоездачна обиколка с участието на велосипедисти от различни населени места, представители на няколко поколения.
         Г-жа Попова участва и в церемонията по именуване на новооткритата преди една година Художествена галерия, която вече носи името на Жельо Тачев - художник, родом от Стара Загора, учил и работил в Париж, живял в Тутракан, вкл. и в качеството си на околийски управител. Оставил е наследство от над 2 000 картини, сред които и на историческа тематика.
        Първата изложба в Ритуалната зала на Тутракан е с повече от 100 творби на художници, родени, живяли и творили в крайдунаввския град. В първата вечер на похода на откритата сцена в обновения Дунавски парк на Тутракан бе специалният концерт на Теодосий Спасов, почетен гражданин на Тутракан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар