петък, 15 май 2015 г.

Силистра в трета група на градовете в ОП "Региони в растеж" .


в-к "Сега" | 30.04.2015 г.

По-голямата част от средствата по новата оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020 г. ще отидат за 39 големи и средни градски центъра. Това става ясно от последния вариант на програмата, който е подготвен след консултации с Европейската комисия. След като бъде одобрен от правителството, документът трябва да се изпрати за окончателно одобрение в Брюксел.

  Бюджетът на ОПРР е близо 1.5 млрд. евро. Парите се разпределят по осем приоритетни оси. Най-много средства отиват за градско развитие - 840 млн. евро. За пътища са отделени 194 млн. евро, за училищата - 115 млн. евро. Има и пари, предвидени за периферните и бедните области - 106 млн. евро. Останалите средства се разпределят за болници и здравни заведения, социални домове, туризъм и техническа помощ.


 
Основната битка на българските власти бе да разпределят повече средства за по-малките общини. Правилата за финансиране обаче се определят от регламента на Европейския фонд за регионално развитие, според който парите трябва да отидат в по-големите градове. Разпределението е според броя на населението. Така най-голямата част от парите - 840 млн. евро, ще бъдат инвестирани в "основната мрежа от градове от 1-во до 3-то ниво", е записано в последния вариант на програмата.

  Сред градовете от 1, 2 и 3-то ниво са София, Бургас, Габрово, Гоце Делчев. А в четвърто ниво, за което парите ще са най-малко, остават общини като Тутракан, Берковица, Малко Търново.

  При договарянето на програмата българските правителства през последните няколко години настояваха да се одобри финансиране не само за 39-те по-големи града, но и за още 28 по-малки. Първоначално Брюксел настояваше средства по различните приоритети оси - градско развитие, енергийна ефективност, туризъм или пътища, да се насочат само към големите общини, за да е по-голям ефектът от инвестираните пари. Еврокомисарите дори искаха териториалният подход да насочи инвестициите към едва 6-7 големи градски центъра, сред които София, Бургас, Варна и Пловдив. От самото начало България настояваше, че парите трябва да отидат за много повече общини - 67. Следващата стъпка в преговорния процес беше да се извоюват повече средства за 39-те големи и средни общини, но все пак да има пари и за малките градове.

  Аргументите на българската страна са, че има сериозни различия между развитието на нашите региони и средното за ЕС ниво. София и шестте най-големи града - Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Русе, са много по-развити в сравнение с останалите. Ако условието на Брюксел инвестициите да отидат само в най-големите центрове бе запазено, в дългосрочен план това би довело до сериозни дисбаланси между различните региони на страната и още по-голяма миграция към тях и към други държави - членки на ЕС. Точно така е станало в Гърция, където са развити няколко големи града, а всички останали са дълбока провинция. Затова България, която е най-бедният район в Европа, иска инвестиции в повече населени места, за да се повиши жизненото равнище като цяло.

  При сегашния модел на развитие, при който липсва публична подкрепа за конкретните нужди на регионите, територията се развива изцяло на пазарни принципи. Не се обръща внимание на отрицателното социално и екологично въздействие. Така нестабилното териториално развитие се превръща в една от основните предпоставки за демографската криза и за процеса на обезлюдяване на периферните части, се сочи в позицията на страната ни.
  Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. предвижда инвестиции от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и национално съфинансиране по осем приоритетни оси:

1. Градско развитие - с бюджет 840 млн. евро; 2. Периферни области, най-силно засегнати от бедност - 106 млн. евро; 3. Образователна инфраструктура - 115 млн. евро; 4. Здравна инфраструктура - 83 млн. евро; 5. Социална инфраструктура - 51 млн. евро; 6. Туризъм - 101 млн. евро; 7. Пътна инфраструктура с бюджет 194 млн. евро; 8. Техническа помощ - 52 млн. евро.

         В програмата градските общини са разделени в 4 групи: 1. София 2. Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Видин. 3
. Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Свищов, Горна Оряховица, Казанлък, Димитровград, Асеновград, Карлово, Дупница, Петрич, Лом, Гоце Делчев, Панагюрище, Велинград.

4. Сандански, Свиленград, Самоков, Ботевград, Троян, Севлиево, Карнобат, Нова Загора, Попово, Пещера, Поморие, Разлог, Девин, Нови пазар, Мездра, Провадия, Червен бряг, Козлодуй, Берковица, Тутракан, Елхово, Белоградчик, Златоград, Никопол, Генерал Тошево, Крумовград, Ивайловград, Малко Търново.

Няма коментари:

Публикуване на коментар