петък, 15 май 2015 г.

50 години "Силома" АД - революционер в рязането на метал с биметални отрезни ленти

        

         В силистренското акционерно дружество „Силома“ се проведе тържество за отбелязване на 50 години от създаването на едно от най-известните производствени предприятия в крайдунавския град и областта. На поканата на директора му Христо Кирилов за участие в него се отзоваха областният управител Стоян Бонев и секретарят на община Силистра Ростислав Павлов, които поздравиха юбилярите от името на институциите, които представляват, в присъствието на бивши и настоящи ръководители на дружеството. Сред тях и голяма част от основателите на фирмата – инж. Стефан Стефанов, Петко Петков, инж. Димитър Георгиев, инж. Петър Обретенов, инж. Тодор Цеков.
        Г-н Кирилов представи най-важните моменти от развитието на някогашния ЗММ до днешната фирма „Силома“ - акционерно дружество със 100% частен капитал и основен акционер „Индустриален Капитал Холдинг“ АД – град София, чието управление, проектиране, производство и реализация на продукция са ситуирани в град Силистра.
      През 1965 год. в България се образува предприятието ЗММ в Силистра, революционализирало рязането на метал с биметални отрезни ленти. Само три години след началото си, през 1968 година ЗММ Силистра се специализира като основен производител и доставчик на отрезни машини в рамките на страните от някогашния СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ).
       В края на 70-те години на миналия век е внедрена серията отрезно-ножовъчни машини „Аспарух", с които е спечелен златен медал на Пловдивския международен технически панаир. През 1992 г. става преобразуването в „Силома“ ЕАД, а 4 години по-късно е факт първият етап на приватизация в Силома АД, вследствие на което мажоритарният дял от акции е приватизиран и през 1999 година „Силома“ АД вече е частна на 100%.
      От 2004 г. дружеството е на руския пазар. Партньорството с немската фирма фирма Jaespa Maschinenfabrik Karl Jaeger GmbH към днешния ден е от 40 години, в рамките на които почти четвърт век тя е собственост на силистренското дружество. „Силома“ е сред учредителите на Силистренската търговско-промишлена палата, чийто изпълнителен директор Станка Лазарова също участва в празника за юбилея.
    В края на своето изложение г-н Кирилов каза: „Уважаеми дами и господа, вече 50 години „Силома“ АД произвежда високотехнологични отрезни машини, предназначени за професионална употреба. Когато става въпрос за висока точност и производителност при рязане, а също и максимална мощност, тогава отрезните машини на „Силома“ са в действие. Нашите продукти се продават на вътрешния и на международните пазари – в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, както и в Африка. Присъстваме от години на вътрешни и международни панаири и изложения. Удовлетворението на клиентите е наш основен приоритет. Професионализъм във всички аспекти на производствения процес е наша максима.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар