понеделник, 18 май 2015 г.

Историк и детска учителка от Силистра - "Учители на годината"


       По 
     Паралел 44. Kmeta.bgwww.knsb-bg.org.
 Двама преподаватели от област Силистра спечелиха за пръв път от 18 години насам номинацията „Учител на годината“ - 17-ото издание. Това са Стоянка Драганова – детска учителка в с. Йорданово, и Иван Занов – учител по История и цивилизация в Спортно училище „Дръстър“. Тържествената церемония на конкурса се е състояла в Конгресната зала на столичния хотел „Родина“, където са отличени и удостоени със званието „Учител на годината“ изявени педагози и директори от цялата страна. Събитието е било уважено от Бойко Борисов – министър-председател на България, Маргарита Попова – вицепрезидент на България, Пламен Димитров – президент на КНСБ, Йорданка Фандъкова- кмет на София, Милена Дамянова – председател на Комисията за образование и наука към 43-то Народно събрание, Полина Карастоянова - председател на Комисията по медии и култура към 43-то Народно събрание, Ваня Кастрева – зам.-министър на образованието и науката, Веселин Пенев- областен управител на област София-град и Живка Първанова- зам.-областен управител на област София-град, депутати, директори на дирекции в МОН, социални партньори, медии и др.
   „Престижното събитие бе открито от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. Началото на Националния конкурс „Учител на годината” бе поставено на 21 май 1997 г. Идеята за неговото възникване е продиктувано от необходимостта да се стимулират учителите новатори, да се отдаде почит и уважение, признание на труда на учителите, претворили жаждата на българина за просвета и наука, за народно самоопределение и култура, непреходен символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. 
    "СБУ като най-голямата професионална организация не спира да осъществява своите политики за издигане авторитета на българския учител“, разказа един от наградените силистренски учители – Иван Занов.
     Той припомни, че през 2015 година конкурсът се провежда за осемнадесети път. На практика е на две равнища – общинско и национално. Номинираните на национално равнище учители и директори участваха в заключителния етап, когато тържествено се обявиха носителите на приза „Учител на годината” във всяко едно от направленията.Удостояват се най-достойните в сектора на средното образование в 9 направления – „Предучилищно възпитание и подготовка“, „Начално образование“, „Хуманитарно направление“, „Природо-математическо направление“, „Изкуства и спорт“, „Професионално образование“, „Директори и помощник-директори“, „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и педагогически съветници”, „Млади учители“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар