понеделник, 18 май 2015 г.

Кръгла маса в Силистра на КНСБ и партньори от областта - за пазара на труда и младежката заетост


         САЙТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СИЛИСТРА. В Силистра РС на КНСБ проведе кръгла маса на тема „Пазарът на труда и младежката заетост в област Силистра“, с която в делови вариант продължи честването на 25-ата година на най-голямата обществена социална организация в България.
                Доходи, заетост, трудови права, социален диалог бяха част от ключовите думи в приветствието от името на организаторите на Димитричка Пейкова, председател на РС на Конфедерацията. Тя припомни, че на областно ниво има партньори в лицето на Комисия по заетост към Областния съвет за развитие, на тристранния съвет за сътрудничество и на съветите към бюрата по труда в Силистра, Тутракан и Дулово.
                От направената статистика в областта става ясно, че в момента наетите по трудови и служебни правоотношения (20 424) са два пъти по-малко от икономически активното население (45 618), при това в условия на демографски срив с трайна тенденция за намаляване на населението в региона и особено на младите хора. Това определя и дисонанса с визия на затворен омагьосан кръг: липсата на инвестиции не създава работни места, а в същото време фирмите трудно намират квалифицирани работници и служители. За отбелязване – безработните в Силистра и областта са 18,5%, а в страната – 11%. От 2016 г. регионалната програма за заетост ще е една, т.е. няма да е както досега – всяка община със своя програма. Намерението е в новите програми да има стремеж към трайна заетост.
                Областният управител Стоян Бонев поздрави организаторите, гостите – Николай Николов – вицепрезидент на КНСБ, Драгомир Николов – директор на Регионална служба по заетостта в Русе, и др., както и участниците във форума, окачествен от него като необходим и навременен. В рамките на програмата е и специалната презентация от Областна администрация Силистра, наречена „Регионални политики за подобряване на пазара на труда в област Силистра“.
                Г-н Николов от КНСБ също се обърна с приветствие към всички, отделели време да уважат поканата на КНСБ. С уговорката, че вече три месеца се празнува неговата годишната, при това със стотици мероприятия в цялата страна, включително и с дискусия като силистренската. Тя бе обявена за важна, предвид бавната промяна в статуквото на безработицата у нас, въпреки бавното отлепване от дъното. Проблемът с младежите обаче оставал тревожен, тъй като България – с 23,6% млади безработни при общо 11% за страната, е на последно място в Европейския съюз. Така с времето към групата на трайно безработните над 50 г., тази на хората с увреждания и на представители на етнически групи се прибавя нова – на младежите.
                Диана Найденова, главен експерт в КНСБ, заяви: „Работим по темата за заетостта от 2001 г., когато бе приет първият закон, вече поправян 58 пъти, а по новия работа започваме наесен, когато влизат в действие и два нови европейски регламента: за свободното движение на хора и относно миграцията. От м. февруари насам водим дискусия на тема „Социални помощи или социална заетост“ и вече е натрупана подкрепа от 12 000“. Тя сподели и няколко цифри, определящи картината: 46% от общия брой на безработните са без квалификация и образование, 35% - без трудови навици, 67% предпочитат да работят „на частно“, но не и на нормиран работен ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар