петък, 29 май 2015 г.

Концертино по силистренски и дуловски в края на творческия сезон

        В последните дни на празничния месец май в градовете Силистра и Дулово се проведоха поредните културни тържества, до участниците в които областният управител Стоян Бонев отправи поздравителни адреси. Сред тях бе и междурегионалната проява заедно с гости от Добрич – представянето на книга летопис за Йордан Йовков в Силистра. То бе проведено по инициатива на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев" - представен на премиерата от доц. д-р Румяна Лебедова, проф. Иван Недев и техни студенти. И с любезното домакинство на община Силистра. Д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом паметник „Йордан Йовков“ в Добрич направи презентацията на своеобразната малка енциклопедия в два това.
      Проявата е в чест на 135 години от рождението на Йовков, наричан „певец на Добруджа“. С нея бяха закрити Майските празници във филиала на университета, открити с изложба от постери, също посветена на автора на мита „Златна Добруджа“, към която Областна администрация бе съпричастна. Силистренци бяха поканени да участват на 29-30 септември т.г. в Добрич в национална конференция, посветена на писателя, "у когото чувството за дълг е сакрализирано (свещено)", както се изрази в уводните си думи доц. Лебедова.
      Също в Силистра едно от най-големите Обединени детски заведения в областта – детска градина „Нарцис“, проведе своето годишно тържество, в което на голямата сцена на Драматичния театър малките таланти показаха наученото през годината. Освен поздрава на представителя на държавната власт те получиха и дългоочакван подарък от местния законодателен орган – Общински съвет Силистра, връчен им от неговия председател д-р Мария Димитрова.
       Областна администрация изрази уважение и към повече от 50 самодейци от няколко средища на културата в Силистра – НЧ „Доростол“ (смесен хор „Седянка“ и вокална детска група), млади изпълнители на китара, пиано и цигулка от школи и от Клуб „Амадеус“, както и ВГ „Бяло, зелено, червено“, провели съвместен празничен майски концерт в края на творческия сезон. Областният управител пожела успех на хора в участието му в международния хоров конкурс „Черноморски звуци“ в Балчик, който е в първите дни на м. юни.
      Заместник областният управител Янка Господинова поздрави от името на Областна администрация участниците в тържеството за 120-ата година на Народно читалище „Никола Вапцаров“ – град Дулово. Адресат на поздравлението от името на държавната власт бяха самодейните състави на читалището – мъжка вокална и смесена певческа групи, народният оркестър, танцовите ансамбли „Дулово“ и „Дуловчанче“, на Вокална група "Веселие" с р-л Мариана Иилиева, както и няколко утвърдени народни певици, чийто прощъпулник е бил на сцената в добруджанския град. Поздравителни адреси още от кмета на община Дулово д-р Юксел Ахмед, както и от читалищата в Тервел, Тутракан и др. населени места.



Няма коментари:

Публикуване на коментар