вторник, 19 май 2015 г.

Силистра стана по-богата с най-голямата находка от бронзовата епоха - 3 000 години преди египетските пирамиди



             ВЕРСИНАЖ.jordansilistra.blogspot.com
  От известно време насам местният Археологически музей в Силистра, респективно РИМ Силистра се обогати с уникална колекция от 22 предмета, която е от находка, датирана от преди 7 000 години от т.нар. бронзова епоха, т. с около 3 000 години преди построяването на египетските пирамиди. Колекцията бе представена от проф. Георги Атанасов в първата част на тазгодишната проява „Нощ в музея“ в присъствието на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий и на проф. Пламен Павлов.
     Професорът, който е ръководител на експозицията, разказа за перипетиите от намирането от иманяри на находката в област Силистра, после преминава в ръцете на „органите“ и с помощта на специалисти – вкл. съдии и прокурори, идва от Русе в Силистра, за да намери място във витрините на нашия музей. Според учените става дума не за обикновени сечива, а за т.нар. инсигнии, т.е. символи на властта, характерни за онази епоха.

За новата „придобивка“ гл. ас. Владимир Славчев от РИМ Варна казва: „Откриването на колективната находка от медни тесли край с. Полковник Таслаково, община Дулово, е едно от най-важните събития за изследването на древната металургия през последните десетилетия. Това е най-големият укрит комплекс от подобен тип, датиран във втората половина на V хил. пр. Хр. Нито като брой, нито като тегло съкровища от медни предмети от това време не са ни познати. Още по-ценното в случая е еднотипността на изделията. Това дава уникална възможност да бъде изследвана технологията на изливане на теслите и похватите, използвани от древните металурзи."

Няма коментари:

Публикуване на коментар