четвъртък, 21 май 2015 г.

Галерията в Силистра подреди изложба в памет на живописеца Бедиг Бедросян



В навечерието на Европейската нощ на музеите и галериите в Художествена галерия – Силистра бе експонирана изложба живопис на големия добруджански художник от Силистра Бедиг Бедросян. „В зала № 12 на галерията сме изложили общо 20 платна, 18 от постоянния фонд на галерията и други две, които пристигнаха от галерията в Добрич“, каза специално за вестник „Силистренска трибуна” Илияна Михайлова, завеждаща фонда в ГХГ.
Художественото творчество на Бедросян преминава от любителя до работата на утвърдения художник. В младежките си години попада под влиянието на румънската изобразителна школа и по-специално на нейни художници от Букурещ. От особено значение върху формирането на неговия стил се оказва близкото му приятелство с художника Тодор Добруджански. От 1945 година редовно участва в общи художествени и окръжни изложби в Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Габрово, Велико Търново и др.
За творческите години на художника разказа директорът на Градска галерия Силистра скулпторът Йордан Колев. През 1947 година Бедросян е включен в ръководството на колектива на художниците в град Силистра, а от 1965 година е и е един от основателите на Групата на силистренските художници към СБХ и част от нейното ръководство. През 1967 година е награден с орден „ Кирил и Методий „ – ІІІ степен. През 1969 – 1970 година посещава Армения и създава цикъл пейзажи „Армения“. Последователно през 1972, 1982 и 1987 година са уреждани в Силистра ретроспективни изложби на художника.
През 1980 година той се изявява със самостоятелна изложба в Централния военен клуб в София. Негови творби са притежание на галериите в Силистра и в Добрич, във Франция, Германия, Армения, в градове като Берлин, Дрезден, Мос­ква, Санкт Петербург, Буку­рещ и различни частни колекции в страната и чужбина.
Инициативата за изложбата бе на неговия племенник Киркор Крикорян, който пристигна със семейството си от Варна заедно със свещеник Бартохимеос Агопян, който е духовен наставник за арменците за България. След прочувствено слово за живота и творчеството на своя близък родственик г-н Крикорян обяви на всеослушание, че учредява стипендия за млад студент от Силистра, следващ изобразително изкуство във Висше учебно заведение, на името на Бедиг Бедросян.
В края на 40-те и началото на 50-те години на миналия XX век в Силистра най-известният художник в града бе Бедиг Бедросян. Запомнил съм го с четка в ръка и облечен в син халат, да пренася сам или подпомогнат от някакъв свой помощник поредния плакат за новия филм, който предстоеше да се прожектира в някое от двете силистренски кина „Култура" и „Доростол". Тогава художествените изложби в крайдунавския град бяха твърде рядко явление. Но доколкото се организираха, най-активен участник в тях бе именно той. Обявен бе за ръководител на малкия творчески колектив от силистренските художници. След определянето на Силистра през 1959 г. отново за окръжен център, в града вече живееха и художници с академическо образование, макар и броят им още да се броеше на пръстите на едната ръка. Те го чувстваха като равен с тях, ценяха високо творческия му талант.
Краеведът Вълчо Радев преди години писа за Бедиг Бедросян статия, която наскоро бе поместена отново във в. „Силистренска трибуна“. В нея той разказва житие битието на художника. „Роден е на 11 април 1912 година в село Средище, Силистренска област. Наскоро след раждането му семейството се преселва да живее в Силистра.
Още от най- ранна младежка възраст изявява дарбата си на художник в сферата на живописта. Тънък наблюдател на заобикалящата го природа, той непрекъснато разширява палитрата на творческия си натюрел, стремейки се да я пресъздаде в своите многобройни живописни платна. С голяма популярност се ползва картината му с букет цветя „На Арак“, посветена на любимата му съпруга Аракси. Ценителите на творчеството на самородния художник смятат, че чрез това си платно той е увековечил своята искрена и несекваща любов към жената, негова спътница в живота, вдъхновила го за многобройните му изяви в изобразителното изкуство. А то се е превърнало в лична съдба и начин на съпреживяване на досега с природата и заобикалящата го битова среда.
Художникът остави пребогата колекция от живописни платна и ескизи, в които се оглежда природата на Добруджа. Нарисувал е повече от 600 картини…По-малко известно е, че Бедиг Бедросян е обичал и иконописния жанр. Негово дело са една значителна част от икони­те на арменския църковен храм „Сурп Аствадзадзин“  („Св. Богородица“) в Силистра, най-старата по рода си в България. Участвал е и в изпис­ването на уникалния купол на храма.
Бедик Бедросян си оти­де от този свят на 77-годишна възраст на 20 юни 1989 година в Силистра. Но останаха неговите платна, които ни напомнят за един ярък и самобитен творец, пресъздал в творчеството си добруджанския пейзаж – любим сюжет му бяха Сили­стра и нейните околности.“
При откриването на изложбата присъстваха представители на арменската общност начело с председателя на църковното настоятелство инж. Сирухи Шейтанян, властта бе представена от д-р Мария Димитрова, председател на Общински съвет Силистра, и от Цветана Игнатова – началник на отдел „Култура“ в Община Силистра, много колеги и приятели на художника,.
Марин Минев

вестник „Силистренска трибуна“

Няма коментари:

Публикуване на коментар