неделя, 24 май 2015 г.

24 май в област Силистра - цветя, фанфари, цветя и веселие
        В Силистра, Дулово, Тутракан и други общини от област Силистра днес бе отбелязан най-българският празник. На централния площад в Силистра навръх 24 май се проведе едно от най-мащабните дефилета в чест на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  В него участваха на 3 000 ученици от 14 училища и 5 извънучилищни звена и културни институции, а бе водено от Градски духов оркестър Силистра и от фанфарната музика на най-старото училище в града – ОУ „Отец Паисий“.
       Те бяха приветствани от представители на местното самоуправление – Общински съвет и община Силистра – от д-р Мария Димитрова (председател) и от  кмета д-р Юлиян Найденов заедно с отговорни лица от неговия управленски екип, от Областна администрация, представена от областния управител Стоян Бонев и от главния секретар Николай Николов. Както винаги през последните пет години на своеобразната трибуна бе и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.
        По традиция посланието на кмета на общината като неин стопанин бе поднесено към участниците в тържеството, което е и преклонение пред светите братя Кирил и Методий – небесни покровители на  Европа. Редом с представителите на институциите бяха отличници от местните гимназии и от средните общообразователни училища, от чието име слово държа абитуриентът Иван Савов от ПМГ „Св. Климент Охридски“, победител в националната олимпиада по „История и цивилизация“ и лауреат на националната олимпиада по „Български език и литература“.
        Останалите отличници – гордост на Силистра, гледали шествието от сцената, са: Йоана Георгиева от ПГСУАУ „Атанас Буров”, Цонко Иванов от ЕГ „Пейо Яворов“, Павел Гочев от ПГМТ „Владимир Комаров”, Станислава Иванова от СОУ „Н. Й. Вапцаров”, Ивайло Тодоров от ПГПТ „Евлогий Георгиев”, Енис Есман от ПГС „Пеньо Пенев“, Стелиян Радев от ПЗГ “Добруджа” и Айлин Адилова  от ПГЛП  „Пенчо Славейков”.Бъдещите първокласници – Катерина Маринова и Ивайло Михайлов от ЦДГ „Ян Бибиян” – Силистра, поздравиха всички със стихотворения за словото. Програмата продължи с празничен концерт „Талантите на Силистра” и с хоро на площад „Свобода”. 

       В Дулово децата от ОДЗ „Мир“, ученици от училищата на територията на общината, учители, директори и читалищни дейци отбелязаха 24 май с празнично шествие. Кметът на общината д-р Юксел Ахмед поздрави всички присъстващи с най-светлия празник, връчвайки медали и грамоти на най-изявените ученици на национално ниво, както и поздравителни адреси за всички колективи на училища, детски градини и средища на духовността.
        Заместник областният управител Младен Минчев бе сред гостите на тържеството в СОУ "Йордан Йовков" в град Тутракан, където по стара традиция  абитуриентите бяха изпратени чрез характерен ритуал, развит във времето на 70-годишната гимназия в града. Най-добрите ученици получиха своите грамоти и награди за постигнатите от тях успехи.
         Думичката азбука идва от две букви и не кои да е, а първите две в глаголицата - аз и буки. Българската азбука е всъщност разказ за грамотността: Аз буки веди глаголи добро есть жичье... - Аз зная буквите и животът със знанието е добър... Това ни казва нашето а, б, в. В превод от прабългарски азъ означава памет. Освен това на древния ни език алем означава първи, а ан означава бог или небе. В новата азбука Кирил и Методий поставят на челно място буквата А като символ на начало и самосъзнание. Всяка следваща буква е взета от началото на конкретна дума и четени последователно те образуват смислен текст, скрито послание на светите братя към народа, който ще се ползва от тяхното творение, давайки му да разбере защо са нужни буквите, какъв е техния смисъл и накъде ще ги поведе родното слово.
       (http://www.posredniknews.com/): Първите азбукарчета заучавали новата азбука в текстовия й вариант и макар че отдавна сме го забравили, той и днес продължава да ни глаголи, тоест говори: "Аз буки, веди глаголати! добро ест живети дзело земля! иже (йота) како люди мислите, наш он покой. ръци слово твръдо! ук, фрът, хер! от! ща чръв! ци ша! еръ, ер, ери! ет! ен он! йен йон! юс! ят!”.
        Преведена на съвременен български език тази уникална азбука звучи така: "Помни буквите, учи да говориш! добре е да живееш здраво на земята! защото както хора мислите, наша е той опора. изричай словото твърдо! нагоре всеки да лети! върви! избягвай червея! покорявай висотите! ти мъж, ти юноша, вие хора! човече! с ум и разум! във вярна посока и с ясно съзнание! напред! слава!“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар