петък, 13 януари 2017 г.

Синоптикът Петър Янков предрича тепърва много сняг

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Той е роден на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършил е Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” със специалност “Метеорология”. Има 13 години опит като синоптик във Военновъздушните сили. В интервю пред в. „Труд“ той разкрива очакват ли ни още обилни снеговалежи до края на месеца и кога реално ще се усети топлото време тази година.
Г-н Янков, през последните дни се сблъскваме с тежки зимни условия, които като че ли надхвърлят нормалното за този период от годината.
– Количеството на валежите не е изненадващо, но спрямо средните максимални и минимални температури беше студено. Статистиката, която направих, показва, че средните дневни температури досега са около минус 6 – минус 4 в сравнение с предишните климатични изследвания, където средните дневни стойности са били около 2 градуса. Това показва, че периодът наистина е студен. Периодите със студено време бяха много продължителни и 4-5 дни подред имахме максимални температури минус 9 градуса. Това предвещава този януари да завърши със средни температури минус 4 градуса. През оставащите седмици от януари се очаква по-меко време, въпреки че по отношение на снеговалежите няма да има прошка.

– Очакват ли ни още обилни снеговалежи до края на месеца ?
– Сега снежната покривка е между 20 и 50 см, в столицата около 30, а най- малко в Югозападна България – в Сандански е 11 см. Валежите, които очакваме, ще донесат нова снежна покривка от 20 до 50, дори 60 см в източните райони. Добрата новина е, че Балканите ще бъдат притегателен център за средиземноморските циклони и валежите от сняг ще бъдат съпроводени с по-топло време, около минус 1 – минус 2 градуса дневни температури по време на валежите, а в периодите между тях до 4-5 градуса в традиционно най-топлите места като Сандански.
– Кога ще започне отново да вали?
– Още тази нощ - 13 януари, в югозападните райони и в събота в цялата страна, като повече валежи се очакват в централните и източните райони. В неделя преваляванията ще спрат и временно ще има повече слънце на много места. От понеделник започват продължителни валежи под влияние на мощен циклон, който се формира над Италия. Те ще продължат до около 20-и и тогава ще се натрупа много сняг – в Западна България поне още 20-30 см, а в Централна и Източна България 30-50 см, температурите ще бъдат между минус 9 и минус 1 градуса. Затоплянето започва още днес, когато очакваме до 5 градуса в Южна България.

До края на януари не се очакват температури от порядъка на минус 20 – минус 23 градуса. Следват валежи отново около 23-24 януари, предимно в Южна България, после ще спрат временно и последният период, през който ще премине циклон над страната през януари, е между 26-и и 28-и. Тогава пак ще се натрупат нови снежни покривки от порядъка на 10-15 см, но ще бъде по-топло и съвсем нормални за климатичните норми за януари. Средните температури през този месец обикновено са от минимални между минус 6 и минус 1 градуса, а максималните са от 1 до 5. 
Януари все пак се очаква да завърши като един от най-студените месеци, но без екстремни рекорди, като средните температури са с около 6 градуса под нормалните средни дневни за този период на годината. Подобно количество валежи имаше през 2011 г., когато в Южна България снежната покривка достигна до 80 см, също и през 2005 година. Но така студено, с толкова голямо замръзване на Дунав е имало през 1951 г.
– На какво се дължат тези промени в общата климатична картина?
– Както си спомняме, лятото също беше особено. Нямаше рекордни жеги, от порядъка на 40-43 градуса, но беше сухо още от юни, когато започнаха поредица от горещи дни с температури над 33 градуса. Тази продължителност на по-сухото време доведе до унищожаване на зеленчуците в Южна България. Това донякъде е ефект от глобалното затопляне, но по-скоро ефектът на нашите географски ширини е продължителни периоди на сухо време, с не толкова екстремни температури и рязко влошаване, със засилен пренос на средиземноморски циклони през лятото и зимата.

– Накъде ще се променя времето на Балканите вследствие на глобалното затопляне?
– Все повече ще се увеличават неблагоприятните климатични явления през лятото – много валежи с проливен характер. Ще има и аномалии като този януари, където някъде валежите ще надхвърлят нормите за сняг с около 200%. Досега в североизточните райони количествата валежи са около 40-60 литра на кв. метър, което вече е преизпълнение с около 150%. Така че до края на месеца количествата ще са около два пъти над обичайните.

– Като цяло ще продължи ли да бъде добър сезонът по планините за любителите на зимните спортове?
– Идеален! Снежната покривка на височина над 2000 метра е 100-180 см, по ниските писти по курортите е между 50 и 80 см и всички писти са открити. Но трябва да се внимава по отношение на лавините. След тези снеговалежи, които идват от понеделник, следвани от малко по-топло време днес и утре, ще се предизвика топене на снежната покривка, макар и слабо, с образуване на ледена коричка. 

След това ще се натрупа нов сняг от понеделник и ще се създадат условия той да се приплъзва върху стария. Така че опасността от лавини ще се повишава още много, особено след 17-18-и, а я има и сега. Много ще е опасно за тези скиори, които обичат да карат по по-екстремните неутъпкани маршрути, защото могат да се подмамят от хубавото време след 20-и и по-слабия вятър. Затова е важно дисциплината да бъде голяма и да не се подценява ситуацията. Важно е и хората в градски условия да бъдат много внимателни, защото когато вали сняг там, най-опасното замръзване става следобед между 14 и 17 ч, когато често има и голяма трафик. 

Създават се условия за много неприятни подхлъзвания. Най-усложнена ще е зимната обстановка в Източна България между 17 и 18 януари. Защото тогава ще има и условия за виелици, но сравнително слаби, не толкова силни, каквито видяхме през изминалите дни. Ситуацията вече е друга, но все пак съществуват условия за навявания.

– Какво време ни очаква през февруари и март?
– Февруари ще бъде малко по-студен със средни дневни температури между 2 и 7 градуса при обичайни за това време между 4 и 9 градуса. Отново ще има повече валежи от нормалното, нормите за сняг и тогава ще се преизпълнят, вероятно около един път и половина. Няма да има чак толкова ниски температури, каквито през януари. Март ще бъде нормален и по-сух. Валежни периоди се очакват в средата на месеца, като температурите през деня ще достигат средно между 9 и 13 градуса.

– Кога реално ще се усети топлото време тази година?
– Истинската пролет ще настъпи през април. Очаква се тази година той да бъде по-сух и малко по-топъл от нормалното, средните дневни температури ще бъдат между 16 и 20 градуса. Очаква се май да бъде по-влажен с температури, близки до нормите – средните дневни стойности ще са между 20 и 24 градуса. Ще има повече валежи, но това е месецът, в който дневните температури твърдо минават 20-градусовата бариера. Засега това е най-дългосрочната прогноза, която може да се направи.

Източник: zajenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар