вторник, 31 януари 2017 г.

Полет на "дрон" снима ледените ступори в река Дунав между Силистра и Тутракан

31/1/2017

В Областна администрация Силистра с участието на областния управител Стоян Бонев и на неговия заместник Младен Минчев бе проведена работна среща с Георги Мотев – главен директор на главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ при ИА „Морска администрация“; Камен Жеков - началник на отдел „АСД-река Дунав“; кап. Цончо Цонев – началник на отдел към дирекция „Речен надзор“ – Русе, Валентин Иванов - старши инспектор в „Представителство Силистра“ и др.

Срещата е по повод необходимостта от установяване на контакти с Областен щаб за защита на населението при бедствия и аварии, чийто председател е областният управител, тъй като съгласно законодателството главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ трябва да е във връзка с институциите по места.

Повод за създаване на контактно звено за оперативна координация и информация са т.нар. ступори в река Дунав при Силистра и Тутракан, като в акваториите на двата града само в българската част има заседнали в леда 15 кораба. При предстоящо затопляне на реката те трябва да бъдат отблокирани, а при нужда и да бъде оказана помощ на екипажите им, някои от които вече са отзовани от собствениците на плавателните средства.

За събиране на необходимата точна информация със съдействието на Русенски университет „Ангел Кънчев“ чрез безпилотно летателно средство, тип „дрон“,  започва акция по заснемане на всички критични участъци, за да бъде определено къде точно река Дунав е замръзнала и в какви размери. В „снимката“ ще влязат и изображения на всички блокирани кораби.


Българска Академия на Науките
Национален Институт по Метеорология и Хидрология филиал Варна
                   
ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2017 г.
Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 07 ч. и 41 мин. и залязва в 17 ч. и 40 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 59 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 07 ч. и 04 мин. и залязва в 18 ч. и 15 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 11 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 04.02 - първа четвърт, 11.02 – пълнолуние., 18.02 - последна четвърт, 26.02 – новолуние.
Климатична справка:
Февруари е  последният типично зимен месец. Продължителността на деня нараства и до края на месеца се увеличава с 1 час и 12 минути. Увеличава се и слънчевото греене до 90-100 часа. Температурите на въздуха се повишават, като средномесечните температури в Северна България и високите полета са от минус 1 до 1 градуса, в Южна България и по Черноморието са  между 1 и 5 градуса, а в планините са между минус 8 и минус 4 градуса. За Североизточна България са от  0 до 2 градуса. 

През февруари са регистрирани големи аномалии на времето: резки застудявания, пролетни затопляния, трайна и сравнително дебела снежна покривка, чести превалявания както от сняг, така и от дъжд, понякога придружени с необичайни гръмотевични бури или безвалежни години. Наблюдавани са значителни отклонения от нормите:

Най-топъл в Силистра е бил февруари през 2016 год. със средномесечна температура плюс 8.5 градуса, а най-студен през 1954 год. със средномесечна  температура на въздуха минус 9.6 градуса. През 1954 год. в Силистра минималната температура на въздуха на 05 февруари е спаднала до минус 23,8 градуса. През 1995 година на 27 февруари е измерена максимална температура на въздуха 23.7 градуса.

Февруари е един от най-сухите месеци с валежни норми в Североизточна България –  между 35 и 45 л/кв.м,. в Югоизточна България – между 50 и 60 л/кв.м., в планините – между 40 и 70 л/кв.м., за Рило-Родопския масив и Странджа – от 70 до 100 л/кв.м. В Силистра  най-много валежи през февруари е имало 1969 година – 130.4 л/кв.м., а най-малко през 1994 год. - едва 0.4 л/кв.м..
Прогноза:
След студения месец януари, през февруари се очаква температурите постепенно да се повишават и средната за месеца ще бъде около и под нормата. В по-голямата част от страната най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 14 и минус 19 градуса, най-високите - между 14 и 19 градуса. Месечната сума на валежите също ще е около и под нормата.

В началото на месеца все още ще е студено, но температурите бавно ще се повишават. В планините и планинските райони, както и след обяд, ще има и слънчеви часове, а на много места в равнината част от страната ще бъде с мъгла или ниска облачност, които покрай река Дунав и на места в Източна България ще се задържат през целия ден; там и дневните температури ще остават по-ниски. Съществени валежи не се очакват, но от ниската облачност е възможно да превалява съвсем слаб сняг. Повишена вероятност за превалявания има към 7-ми и в края на десетдневието; ще има и дъжд, и сняг.

През първата половина от второто десетдневие температурите ще са по-близки до обичайните. Вероятността за валежи е малка. През втората половина от десетдневието ще има условия за превалявания, отново на места и предимно слаби. Температурите слабо ще се понижат и преваляванията ще са предимно от сняг. През третото десетдневие тенденцията е също да има чести превалявания. Температурите слабо ще се колебаят около стойности близки до обичайните.
Марияна Попова – синоптик в НИМХ-БАН
Йордан Чешмеджиев – метеоролог в НИМХ-БАН
Национален институт по метеорология
и хидрология при БАН - филиал Варна

Метеорологична обсерватория Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар