понеделник, 23 януари 2017 г.

Вадете кънките в Силистра, Дунав отново замръзна

www.24chasa.bg
Незабравка Кирова
Сн. от Стара Силистра.ком и Версинаж

До средата на 50-те години на миналия век Дунав замръзвал почти всяка зима. Има силистренци, които още пазят спомени от детството си отпреди повече от 70 години, когато са се пързаляли по голямата река. Дебелината на леда е достигала 25-30 см Децата играели, а по-големите си връзвали модерни кънки, купени от Русе и Варна. За по-бедните имало завинтвали върху подметките на Младежите се пързаляли с шейни и омайвали девойките. Дамите също пазят спомени от зимите край Дунав, когато са влизали с кавалерите си навътре в реката по леда, за да си шепнат любовни стихове в някоя заседнала дървена лодка.


Според стари силистренци когато градът бил в рамките на Румъния (1918-1940), всеки път при замръзване на Дунава местните богаташи се мятали на шейните и тръгвали по леда, за да минат от другата страна на реката и да посетят т.нар. журове в отсрещния град Кълъраш. При хубаво време стигали чак до Букурещ.

Бившият кмет на Силистра Йордан Нейков и до днес помни как през зимата на 1985 г. летял с хеликоптер над замръзналите води на Дунав, за да се вземе решение къде ледът да бъде бомбардиран. Избират подходящо място в района на Айдемир - така спасяват от заливане западната част на Силистра.

От другата страна на Дунав подобни действия предприемат румънците. От взривовете тогава са изпотрошени прозорците на жилищните блокове до Дунавската градина, както и на природоматематическата гимназия. Заради “бомбардировката” в Силистра пристигнала специално батарея от дивизиона в Шумен. През 1985 г. замръзването на Дунав при Силистра продължи 2 месеца - от 16 януари до 16 март. Според статистиката в периода 1900-1964 г. Дунав е замръзвал 27 пъти. Най-дълго траялото замръзване на реката е от 74 дни през 1954 г. 


Сега отново лед сковава Дунав в най-североизточния български град. Замръзването на голямата река край Силистра е отново 100 %. Ледът отново е блокирал корабоплаването. Пак е атракция за жителите и гостите на града, които използват свободното си време, за да отидат до Дунав и да се снимат за спомен. Социалните мрежи са залети с авторски фотографии и станалите така модерни напоследък селфита. Последно Дунав беше замръзнал така през 2012 г., когато се наложи румънците да предприемат действия за разбиване на леда посредством взривове. 


© www.24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар