вторник, 3 януари 2017 г.

Прогноза за сняг, студ, виелици и преспи

В първата седмица на януари зимата ще се завърне с пълна сила такава, каквато я помним от нашето детство със силен североизточен вятър, снеговалежи, виелици и снегонавявания, научаваме от сайта darikradio.bg. Всичко ще започне в четвъртък, ще се развие в петък и отчасти в събота и ще затихва в неделя и понеделник.
Според моделите, валежите ще са най-обилни в петък, в Южна и Източна България, навсякъде ще се образува нова снежна покривка, на места значителна, преспи ще блокират пътища и проходи, в отделни райони движението няма да е възможно.

Снеговалежите ще обхванат цялата страна, но най-много ще вали на югоизток и изток. Това е така, тъй като средиземноморски циклон ще преминава южно от страната и България ще е в северната му, студена част.
Заради движението на циклона, от североизток и север над страната ще нахлува студен въздух, вятърът ще е силен и бурен и това ще доведе до виелици и навявания. Особено в Източна България и Добруджа.

Температурите ще са отрицателни дори през деня, а в сутрешните часове в петък, събота, неделя и понеделник ще се понижават, като в неделя и понеделник сутринта ще са до минус 17, минус 20 градуса. Това ще един от основните зимни пристъпи през тази зима.

Нека сме внимателни да се радваме на студеното и снежно време, което се задава, защото с глобалното затопляне все по-рядко имаме такива зимни фъртуни! Все пак да се надяваме, че няма да е толкова сериозно, колкото изглежда сега на синоптичните модели. От вторник ще настъпи повишение главно на минималните температури.

Според Марияна Попова – синоптик в НИМХ-БАН, тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде под нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 2 и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма – от 1 до 3° а в планинските райони – между минус 7 и минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 12° и минус 7˚, а най-високите -  между 10° и 15˚Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 60 и 110 л/кв.м.

Месецът ще започне със слънчево време. Отначало ще е и студено, но бързо ще се затопли. Към 3-ти ще се заоблачи и ще започнат валежи, които с понижението на температурите, навсякъде ще преминат в сняг. През периода 4-7-и януари ще бъде променливо, ще има и превалявания, предимно от сняг. Впоследствие вероятността за валежи е по-малка, но температурите ще се понижат още.

През първите дни от второто десетдневие отново ще има условия за валежи, предимно от сняг. След слабо и краткотрайно затопляне в началото на десетдневието, температурите ще се понижават. Около 15-ти ще е сравнително студено, но валежите временно ще спрат. През втората половина от десетдневието температурите относително ще се повишат. Вероятност за валеж има около 17-ти.

През третото десетдневие тенденцията е динамиката на атмосферните процеси да намалее. По-често ще преобладава облачно време, но без съществени валежи. Температурите ще останат по-ниски от обичайните.     


                                                      

Няма коментари:

Публикуване на коментар