понеделник, 30 януари 2017 г.

Гимназии от Силистра, Тутракан и Велико Търново в проекти с Румъния


ПМГ Силистра е с одобрени два проекта на обща стойност 350 000 евро по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България 2014-2020, научаваме от Анелия Невска, дирексторн на най-старото средно училище в област Силистра.

На 26 януари в град Кълъраш, Румъния, бе работната среща по единия от  проектите на тема „Координиране на съвместни политики и инвестиции за оборудване в областта на образованието в трансграничния регион“. Домакин на събитието бе водещият бенефициент – Регионалният инспекторат на образованието в румънския град побратим на Силистра. От българска страна участваха трите училища, които са партньори по проекта – СУ „Емилиян Станев“ Велико Търново, ПМГ „Св. Климент Охридски“ Силистра и СУ „Христо Ботев“ Тутракан.

Основна цел на проекта е създаване на учебни програми, свързани с проектобазирано обучение по математика, информатика, химия, биология, физика, роботика и др. В един час ще се преподават повече от един предмети, като целта е да се развият компетентности, необходими за интердисциплинарен подход на обучение. В силистренската гимназия ще бъде оборудван модерен кабинет, наречен ателие, на стойност 84 119, 62 евро.

В него учениците не само ще учат, но и ще изработват модели на изучавани обекти, избрани от тях. Включени са състезания между училищата от България и Румъния, на които учениците ще представят изработени от тях модели. Ще бъдат обучавани учители, които да одобряват разработените учебни програми. На 9 февруари предстои работна среща в София по втория проект на тема „Колективно образование“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар