сряда, 18 януари 2017 г.

Тютюнопроизводителите влизат в регистър до 31 март


Държавата губи по около 300 млн. лева годишно заради нелегалното разпространение на тютюн

http://bnr.bg/

БГНЕС
До 31-ви март всички земеделски производители, които отглеждат тютюн, трябва да се впишат в Регистъра на тютюнопроизводителите. През 2016 година в него се бяха вписали около 6100 от малко над 16 000 производители. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев, според когото има крачка към развитие в сектора. Той изтъкна, че производителите трябва да изпълнят три критерия, преди да се впишат: 
Да се сдобият с договор за производство и продажба на тютюнева суровина за стопанската 2017 година. Вторият критерий е да покажат правно основание на ползвания и разсадения с тютюн терен за 2017 стопанска година, както и предавателен протокол от реализацията на предходната, в случая 2016-а, година тютюнева суровина. 
Ако производителите не се сдобият в срок с някой от документите, министърът на земеделието има право да удължава срока. 
Ние мислим, че ще стигнем дотам и този срок ще бъде удължен до края на април. Втората опция е до 31 май 2017 година. 
В държавите от ЕС всички производители на тютюн се вписват в подобен регистър, обясни той. 
Негативът, ако не се впишат в регистъра на тютюнопроизводителя, е изцяло за сметка на тютюнопроиводителите. По Закона за тютюна и тютюневите изделия има право да отглежда този, който се е сдобил с договор. 
Ако не се впише в регистъра, тютюнопроизводителят ще търпи санкции, глоби за това, че отглежда, манипулира, пренася и предава по нерегламентиран начин тютюнева суровина, обясни Филев, но не уточни размерите на санкциите. 
От акцизите на цигари в бюджета на страната постъпват над 2 млрд. лева, а от нелегалните изделия не се отчисляват приходи. Затова и вписването в регистъра има превантивен ефект срещу сивия сектор изтъкна председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. 
Държавата има информация какъв е делът на незаконното разпространение на нарязан тютюн. Мога да кажа, че от около 17 000 тона тютюн, които се произвеждат в последните няколко години, около 2 000 тона се разпространяват по  незаконен начин, което носи загуби на държавата в размер на около 300 милиона лева. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар