вторник, 17 януари 2017 г.

"Емигрантска мечта" оживя на сцената на ДКТ Силистра

Паралел 44
Като не можем да си поживеем нормално като живи хора, да го сторим поне като умрели. Така с едно изречение обясни фабулата на най-новата пиеса на Драматично-кукления театър – «Емигрантска мечта» от Мате Матишич режисьорът й Васил Василев. В двете роли се изявяват актьорите Станислав Георгиев и Александър Павлов. Следващото представление на „Емигрантска мечта“ е за 19 януари, а цените на билетите са по 8 лева.
Снощи бе премиерата й за силистренската публика, но постановката бе готова още в началото на миналата година. «Детайли» от финансов характер спрели излизането й на сцената през 2016 г., обясни директорът на Храма на Мелпомена Златина Станева. Това е втората постановка на бившия зам.-министър на културата в правителството на Пламен Орешарски и тя пак е от хърватски автор. Първата бе «Търси се нов съпруг» на Миро Гавран и премиерата й бе скоро след възстановяването на драматичния статут на силистренския театър. 
В общи линии сюжетът е до болка познат и на силистренските граждани, и е за нелеката съдба на емигрантския живот по икономически или политически причини. С тази разлика, че съвременната хърватска държава преживя и война след разпада на бивша Югославия. Човешките взаимоотношения далеч от родния дом, носталгията по близките и постоянната мечта за завръщане и невъзможността това да стане, плетат нишката на историята в пиесата. 
Тя е разказ за приятелството и за това на какво е способен човек, за да постигне мечтата си. На какво подлагаме съдбата си, когато се откъсваме от родното място и какво наследство оставяме в него. Не се ли превръщаме в роби на парите и работата и в стремежа си да помогнем на най-близките, всъщност ги лишаваме от себе си в най-активните години от живота си, когато те имат най-голяма нужда от нас.
Тези и други въпроси възникват от сценичния живот на двамата хървати, заминали да постигат мечтите си в Германия. След различни лични истории и неудачи единият от тях решава, че е намерил начин да излъже строгата немска система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар